18 Φεβρουαρίου 2017

Αξιωματούχος Νότιας Κορέας: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδερφού του

Να λυπηθεί τον ίδιο και την οικογένειά του ζητούσε ο Κιμ Γιονγκ Ναμ με επιστολή που είχε στείλει το 2012 στον αδελφό του και ηγέτη της Βόρειας Κορέας - Απορρίφθηκε το αίτημα για μη διενέργεια νεκροψίας

Ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δώσει εντολή για τη δολοφονία του ετεροθαλούς αδερφού του από το 2011, το έτος που ανήλθε στην εξουσία, και οι εκτελεστές του είχαν προσπαθήσει πάνω από μια φορές να βγάλουν τον Κιμ Γιονγκ Ναμ από τη μέση, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Νότιας Κορέας.

Όπως κατέθεσε ο αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Νότιας Κορέας, Λι Μπίουνγκ Χο, σε κλειστή συνεδρίαση την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, επρόκειτο για μια εντολή που παρέμενε σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι είχαν περάσει έξι χρόνια χωρίς να εκτελεστεί.

«Πρόκειται για μια εντολή που αντανακλά την τάση του Κιμ Γιονγκ Ουν προς την παράνοια, και δεν πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη επίθεση προκειμένου να εξουδετερωθεί μια απειλή για την εξουσία του» ανέφερε ο κ Λι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ είχε στείλει τον Απρίλιο του 2012 μια επιστολή στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ζητώντας να λυπηθεί εκείνον και την οικογένειά του. Στο γράμμα του ανέφερε ότι, τόσο εκείνος, όσο και οι σύζυγοι και τα παιδιά του «δεν έχουν κανέναν τρόπο διαφυγής» και ότι δεν τους απομένει καμία άλλη διέξοδος από την αυτοκτονία.

Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση του Νοτιοκορεάτη αξιωματούχου, είχε μια σύζυγο και έναν γιο στο Πεκίνο και άλλη μια σύζυγο με δύο παιδιά (έναν γιο και μια κόρη) στο Μακάο. Οι οικογένειες του Κιμ Γιονγκ Ναμ είχαν τεθεί εδώ και χρόνια υπό την προστασία της κινεζικής κυβέρνησης, ανέφερε ο αξιωματούχος, χωρίς ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός να έχει επιβεβαιωθεί προς το παρόν από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Όπως επισήμανε στην κατάθεσή του ο Λι, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ δεν είχε ζητήσει ποτέ άσυλο ούτε είχε επιχειρήσει να αυτομολήσει στο Νότια Κορέα, ενώ ο ίδιος πιστεύει πως ο ετεροθαλής αδερφός του Βορειοκορεάτη ηγέτη δεν αποτελούσε κίνδυνο για την εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, αφού δεν διέθετε την απαραίτητη στήριξη, ούτε από το εξωτερικό της χώρας αλλά ούτε και από το εσωτερικό.
Κιμ Γιονγκ Ουν: Ζητά να μη διενεργηθεί νεκροψία στη σορό του αδερφού του


Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι εναντιώθηκαν στη διενέργεια νεκροτομής στη σορό του Κιμ Γιονγκ Ναμ, του ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας που δολοφονήθηκε την Δευτέρα στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση της Μαλαισίας.

Οι αξιωματούχοι αυτοί ζήτησαν να τους παραδοθεί αμέσως το πτώμα του 46χρονου Ναμ, όπως οι αρχές της Μαλαισίας απέρριψαν το αίτημα, σύμφωνα με πολλές πηγές.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το αν η σορός θα παραδοθεί ή όχι στη Βόρεια Κορέα.

Σήμερα η αστυνομία συνέλαβε ως ύποπτη για τη δολοφονία μια γυναίκα η οποία είχε ταξιδιωτικά έγγραφα του Βιετνάμ. Αναζητούνται επίσης και άλλοι αλλοδαποί ύποπτοι για τον φόνο του Ναμ.