27 Μαρτίου 2011


Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Σανάα

Σανάα, Υεμένη
Ο πρόεδρος της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ εμφανίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος να μεταβιβάσει την εξουσία του στο προσεχές διάστημα όταν και αν ολοκληρωθεί η συμφωνία με την αντιπολίτευση για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση θέτει τα δικά της αιτήματα και σκληραίνει τη στάση της.

Νέα τροπή στις εξελίξεις έδωσαν οι δηλώσεις στο Reuters του υπουργού Εξωτερικών Αμπομπάκρ αλ-Κίρμπι. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας μπορεί να ολοκληρωθεί «σήμερα [Σάββατο]». Ωστόσο ο πρόεδρος διέψευσε ότι η συμφωνία θα κλείσει αυτές τις ημέρες.

Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση δεν φαίνεται για την ώρα διατεθειμένη να συμφωνήσει ενώ σκληραίνει τη στάση της ως προς τα αιτήματα της, ζητώντας άμεση παραίτηση του προέδρου.

Υπογραμμίζει δε ότι δεν θα συναινούσε στο αίτημα να μην διωχτεί ο πρόεδρος Σαλέχ και η οικογένεια του.

Πάντως διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα στη κυβερνητική πλευρά και την αντιπολίτευση (κατά πληροφορίες και με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ) που επικεντρώνονται στο χρονοδιάγραμμα μετάβασης της εξουσίας. Η αντιπολίτευση μιλά όμως για επαφές και όχι συνομιλίες με την κυβέρνηση και υπογραμμίζει ότι υπάρχει ακόμα χάσμα απόψεων.

Σε ομιλία του το Σάββατο ο Σαλέχ είχε προσπαθήσει να φανεί συναινετικός και είχε υπογραμμίσει ότι εργάζεται με κάθε τρόπο για την αποτροπή της αιματοχυσίας. Εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στο κάλεσμα για διάλογο.

Ωστόσο, η κυβέρνηση κατέστειλε με εξαιρετική βία τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Υεμένη με αφορμή την κινητοποίηση σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Δεκάδες άνθρωποι θεωρείται ότι έχασαν τη ζωή τους από την αρχή του χρόνου, μόνο την περασμένη Παρασκευή σκοτώθηκαν 52 άνθρωποι, πολλοί από αστυνομικούς-ελεύθερους σκοπευτές.

Ο πρόεδρος Σαλέχ κατέχει την εξουσία από το 1978 και, όπως είχε δηλώσει αρχικά, θα εγκατέλειπε την προεδρία το 2013, όταν λήγει η θητεία του.

Η Υεμένη είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ με κοινή δράση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ειδικά της Αλ Κάιντα που έχει πυρήνες στη χώρα.