27 Μαρτίου 2011

Χρηματικό κίνητρο για να διώξει παράνομους μετανάστες εξετάζει η Ιταλία


Από το νησί Λαμπεντούζα, όπου  κατάσταση παραμονής των παράνομων μεταναστών είναι πολύ δύσκολη

Ρώμη, Ιταλία
Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξει οικονομικά τους βορειοαφρικανούς παράνομους μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα της εφημερίδας Corriere Della Sera τονίζει ότι «υπάρχει σχέδιο για παροχή 1.700 ευρώ σε κάθε Τυνήσιο μετανάστη που έφτασε στην νότιο Ιταλία τις τελευταίες εβδομάδες και θα δεχθεί, άμεσα, να επιστρέψει στην πατρίδα του. Με την βοήθεια αυτή, θα μπορεί να ξεκινήσει επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φραττίνι σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia εξήγησε ότι «η Ιταλία έχει ήδη εφαρμόσει παρόμοια σχέδια με μετανάστες που προέρχονταν από την υποσαχάρια περιοχή. Τα σχετικά χρηματικά ποσά αυτή την φορά μπορεί να προκαταβληθούν από το ιταλικό κράτος, αλλά η τελική κάλυψη θα πρέπει να φτάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης θα πρέπει, πάντως, να συζητηθεί και να λάβει ενδεχομένως μορφή συγκεκριμένων δεσμεύσεων τις επόμενες ημέρες, σε υπουργικό συμβούλιο.

Η παροχή βοήθειας προς τους Τυνήσιους κυρίως παράνομους μετανάστες δεν βρίσκει σύμφωνη, πάντως, όλη την κεντροδεξιά κυβερνητική πλειοψηφία: ο ηγέτης της Λέγκα του Βορρά και υπουργός θεσμικών αλλαγών, Ουμπέρτο Μπόσι, δήλωσε σχετικά: «Να τους πληρώσουμε; Εγώ δεν θα ήθελα να τους δώσω τίποτα. Θα τους έβαζα σε πλοίο και θα τους έστελνα πίσω. Και αν επέστρεφαν, θα ξαναέκανα το ίδιο».

Στο μεταξύ, στο νησί Λαμπεντούζα, οι αφιχθέντες από την Βόρειο Αφρική έχουν ξεπεράσει τις 5.000. Οι συνθήκες υγιεινής παραμένουν άθλιες, ενώ το πόσιμο νερό και τα κρεβάτια που έχουν διαθέσει η πολιτική προστασία και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν καλύπτουν, πλέον, τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες.

Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής δεν προβλέπεται κάποια ουσιαστική μεταφορά σε κάποια άλλη περιοχή της Ιταλίας, έστω και αν ο υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, ζήτησε από όλους τους περιφερειάρχες της Ιταλίας να δεσμευθούν να υποδεχθούν, προσωρινά, μέχρι και 50.000 παράνομους μετανάστες.