21 Μαρτίου 2011

Εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις στη νότια Συρία, μετά τους θανάτους διαδηλωτών


Σε διαμαρτυρίες κατά του καθεστώτος έχουν μετατραπεί οι κηδείες διαδηλωτών που έχασαν τη ζωή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας

Δαμασκός, Συρία
Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης Ντεραά στη Συρία, μετά την κηδεία ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε την Κυριακή από τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο στρατός παρέταξε δυνάμεις στις εισόδους της πόλης, την ώρα που οι διαμαρτυρίες επεκτείνονται στα νότια της χώρας, με εκατοντάδες άτομα να διαδηλώνουν στην πόλη Τζάσεμ.

Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης Ντεράα, στη νότια Συρία, για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο διαδηλωτών.

Η πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε μετά την κηδεία ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε την Κυριακή από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε κάτοικος της πόλης.

«Οι διαδηλωτές άρχισαν μαζικά να πραγματοποιούν πορεία από το κοιμητήριο προς το τέμενος Αλ Ομάρι», κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, μετά την κηδεία του 23χρονου Ράιντ Άκραντ.

«Επανάσταση, επανάσταση», «Θεός, Συρία, ελευθερία είναι το παν»: με αυτά τα συνθήματα οι κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονται για τον θάνατο συνολικά πέντε διαδηλωτών μέσα στις τελευταίες ημέρες.

Στρατιώτες έχουν παραταχθεί στις εισόδους της πόλης, στήνοντας σημεία ελέγχου και πραγματοποιώντας ελέγχους στις ταυτότητες των πολιτών.

Την Κυριακή οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν αληθινά πυρά και δακρυγόνα κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 23χρονος διαδηλωτής. Εξαγριωμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια.

Οι διαδηλώσεις φαίνεται πως επεκτείνονται σταδιακά στα νότια της χώρας. Εκατοντάδες άτομα πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στην πόλη Τζάσεμ.

«Πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στο κέντρο της πόλης» δηλώνουν διαδηλωτές.

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν, αναλυτές εκτιμούν ότι στη Συρία θα είναι πολύ δύσκολη μια πιθανή εξέγερση στα πρότυπα της Αιγύπτου και της Τυνησίας, μιας και η κυβέρνηση του Μπασάρ Ασάντ ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης και συλλαμβάνει πολλούς επικριτές της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος παραμένει αρκετά δημοφιλής στον αραβικό κόσμο.

Τη Δευτέρα, η Γαλλία καταδίκασε την χρήση βίας κατά των διαδηλωτών στη Συρία και ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ατόμων που κρατούνται στη χώρα αυτή επειδή έλαβαν μέρος στις διαμαρτυρίες.

«Η Γαλλία καταδικάζει τη βία που προκάλεσε το θάνατο αρκετών ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών μεταξύ των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στη Ντεράα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.

«Η Γαλλία καλεί τις συριακές αρχές να αφήσουν ελεύθερους όλους όσοι κρατούνται επειδή μετείχαν σε διαδηλώσεις, λόγω των απόψεών τους ή για τη δράση τους υπέρ της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» πρόσθεσε.
 ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό