21 Μαρτίου 2011

Κατάπαυση πυρός από τον Καντάφι

Κατάπαυση πυρός από τον Καντάφι


Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί της Λιβύης από την Δύση. Αντιαεροπορικά πυρά και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν και στο κέντρο της Tρίπολης, ενώ Οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή σε όλες τις μονάδες τους για κατάπαυση του πυρός.

Η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Περισσότεροι από 110 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τις βρετανικές, τις γαλλικές και τις αμερικανικές δυνάμεις, ενώ Ισπανία, Δανία, Ιταλία και Νορβηγία έχουν ανακοινώσει ότι θα συνδράμουν. Παράλληλα, επίκεται και η συμμετοχή του Κατάρ, της πρώτης αραβικής χώρας που θα πάρει μέρος.

Αντιαεροπορικά πυρά και εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ της Κυριακής στην Τρίπολη λίγο πριν, αλλά και μετά τις ανακοινώσεις του καθεστώτος για την κατάπαυση του πυρός.

Τα αντιαεροπορικά πυρά και οι εκρήξεις στη λιβυκή πρωτεύουσα ακούστηκαν κυρίως κοντά στην κατοικία του Μουαμάρ Καντάφι, όπως μετέδωσαν ανταποκριτές του Reuters και του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP). Περαιτέρω πληροφορίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες

Στους 64 οι νεκροί - νέα κατάπαυση του πυρός

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 64 νεκροί και 150 τραυματίες, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις της λιβυκής τηλεόρασης.Την ίδια ώρα, το δίκτυο Al Arabiya μεταδίδει ότι οι βομβαρδισμοί έχουν ανεβάσει τον αριθμό των νεκρών στους 90.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, οι λιβυκές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν εντολή για άμεση κατάπαυση του πυρός.  Πρόκειται για τη δεύτερη παρόμοια εντολή που ανακοινώνει το καθεστώς μετά την υιοθέτηση του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Πάντως, η πρώτη κατάπαυση του πυρός, την Παρασκευή, παραβιάστηκε εντός ωρών.  

Νωρίτερα, ο Καντάφι ξεκίνησε την επιχείρηση εξοπλισμού των Λιβύων  και μοίρασε όπλα σε περισσότερους από 1 εκ. πολίτες. Υποστηρικτές του Καντάφι έχουν ήδη σχηματίσει ασπίδα προστασίας τόσο γύρω από το παλάτι του όσο και στο διεθνές αεροδρόμιο.