23 Μαρτίου 2011

ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ


Νύχτα βομβάρδισαν ξανά στόχους στην Τρίπολη οι Σύμμαχοι, που επεκτείνουν και νότια τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων σε βάθος 1.000 χιλιομέτρων στη Λιβύη. οι αντικαθεστωτικοί στα ανατολικά, ενισχυμένοι από τη διεθνή επέμβαση, την οποία ανακοίνωσαν ότι βοηθούν με πληροφορίες για θέσεις και κινήσεις στρατευμάτων, επιδιώκουν να ανακαταλάβουν την Ατζνταμπίγια. ενώ οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι αναφέρεται ότι σκότωσαν δεκάδες άοπλους αντικαθεστωτικούς πολίτες στη Μισράτα.
Η Βεγγάζη πανηγυρίζει, η Ατζνταμπίγια βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους Συμμάχους, ενώ οι αντικαθεστωτικοί επιδιώκουν να την ανακαταλάβουν, καθώς η αντίσταση των δυνάμεων του Καντάφι είναι σθεναρήΗ Βεγγάζη πανηγυρίζει, η Ατζνταμπίγια βομβαρδίζεται ανηλεώς από τους Συμμάχους, ενώ οι αντικαθεστωτικοί επιδιώκουν να την ανακαταλάβουν, καθώς η αντίσταση των δυνάμεων του Καντάφι είναι σθεναρήΕίναι απολύτως αδύνατη η πρόβλεψη ως προς το πώς και πότε ο ετερόκλιτος, απείθαρχος και με κακή ή καθόλου εκπαίδευση στρατός των αντικαθεστωτικών θα καταφέρει να επαναπροωθηθεί δυτικότερα και να κυνηγήσει τις πιστές στο συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις μέχρι την Τρίπολη, όπως διακηρύσσουν τα ηγετικά στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Βεγγάζη. Ακόμα περισσότερο, αν πριν από κάθε τους βήμα δεν έχουν αμέσως προηγηθεί συστηματικά από αέρος πλήγματα που θα εξουδετερώνουν τη δύναμη πυρός των αρμάτων μάχης και των άλλων βαρέων όπλων των φιλοκανταφικών. «Βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο φθοράς τον οποίο επέβαλε αυτός ο δικτάτορας» έλεγε χθες ο Αμπντέλ Χαφίζ Γκόγκα, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, επιμένοντας και στο εξής: «Θα δούμε το τέλος του αντί να διαπραγματευτούμε. Καταζητείται διεθνώς ως εγκληματίας πολέμου. Θα δικαστεί για τις πράξεις γενοκτονίας κατά του ίδιου του λαού του».
Κουφάρια τεθωρακισμένων
Ηταν φανερό και χθες στο δρόμο από τη Βεγγάζη προς την Ατζνταμπίγια, σπαρμένο σχεδόν σε όλο του το μήκος με κουφάρια στρεβλωμένων και μαυρισμένων μετάλλων -ό,τι είχε απομείνει από τα λογής στρατιωτικά οχήματα των φιλοκανταφικών που τα είχαν καταστρέψει οι βόμβες των γαλλικών αεροσκαφών. Οι μαχητές των αντικαθεστωτικών σταμάτησαν έξω από την Ατζνταμπίγια αντιμετωπίζοντας την αντίσταση των φιλοκανταφικών στην πόλη, παρά το ότι συμμαχικοί πύραυλοι έπλητταν θέσεις τους στη δυτική έξοδό της. Γαλλικά αεροσκάφη Mirage και Rafale επιχειρούν ανατολικά, συνεπικουρούμενα -σε επίπεδο περιπολίας και μόνο- από τέσσερα ιταλικά Tornado Ecr 50. Η ιταλική κυβέρνηση θέλει διακαώς να αναλάβει την επιχείρηση του ΝΑΤΟ και ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέμενε χθες ότι τα ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη «δεν άνοιξαν και ούτε πρόκειται να ανοίξουν πυρ».
Και μόνο το συγκεκριμένο από όλα τα μέτωπα της σύρραξης στη Λιβύη αρκεί για να αποτελέσει, επίσης, ένδειξη για τα (επί μέρους αν όχι τελικά και επί της αρχής) σκαμπανεβάσματα στη διοίκηση και μεθοδολογία της συμμαχικής επιχείρησης «Αυγή της Οδύσσειας». Οι συμμαχικές επιθέσεις δεν έχουν στόχο «να καταστρέψουν ολοκληρωτικά» το στρατό του Καντάφι, έλεγε χθες ο επιτελικός διοικητής της επιχείρησης (και επικεφαλής της αμερικανικής Διοίκησης Αφρικής - AFRICOM), στρατηγός Κάρτερ Χαμ, αλλά στοχοποιούν μόνον όποιες από τις δυνάμεις του παραβιάζουν τη διεθνή εντολή που περιγράφεται στην απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Δεν έχουμε αποστολή να υποστηρίξουμε τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, αν αυτές επιδοθούν σε επιθετικές επιχειρήσεις», έσπευσε επίσης να διευκρινίσει, όπως και η φυσική εξόντωση του Μουαμάρ Καντάφι δεν είναι στόχος μας.
Δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί πού ακριβώς βρισκόταν προχθές τη νύχτα ο Μουαμάρ Καντάφι, όταν ο πύραυλος Τόμαχοκ, που είχε εκτοξεύσει ένα βρετανικό υποβρύχιο κλάσης Τραφάλγκαρ από τη Μεσόγειο, έπληξε το κτηριακό συγκρότημα της Μπαμπ ελ Αζαζία στη νοτιοδυτική Τρίπολη, όπου βρίσκεται και η κατοικία του. Χθες, από τα ξημερώματα, άνθρωποι του λιβυκού καθεστώτος μετέφεραν επί τόπου τους Δυτικούς «προσκεκλημένους» δημοσιογράφους για να δουν ένα τριώροφο κτήριο σωριασμένο σε ερείπια, λίγες δεκάδες μέτρα από τη σκηνή στην οποία ο Καντάφι συνηθίζει να δέχεται τους επίσημους επισκέπτες του.
«Βαρβαρική επίθεση»
Λίγο πριν αρχίσει να τρέμει το έδαφος ξανά στην Τρίπολη από τις χθεσινές εκρήξεις των συμμαχικών πυραύλων και τα τροχιοδεικτικά των αντιαεροπορικών να χαράξουν φωτεινές γραμμές μέσα στη νύχτα, ο Λίβυος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μούσα Ιμπραήμ είχε αναλάβει να μιλήσει για «βαρβαρική επίθεση» στην Μπαμπ ελ Αζαζία. Επιδεικνύοντας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες θραύσματα που είπε ότι προέρχονταν από τον επίμαχο πύραυλο, «αυτό -είπε- έρχεται σε αντίφαση με τις διακηρύξεις των Αμερικανών και των Δυτικών ότι το συγκεκριμένο μέρος δεν περιλαμβάνεται στους στόχους τους». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν» στη διάρκεια των συμμαχικών βομβαρδισμών του αεροδρομίου και του λιμανιού της Σύρτης, της γενέτειρας του Καντάφι, που οι οχυρώσεις της, τοποθεσιών εγκατάστασης στρατηγικών αντιαεροπορικών πυραύλων συμπεριλαμβανομένων, συγκρίνονταν με εκείνες της ευρύτερης περιοχής της Τρίπολης.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι χθες βομβαρδίστηκε και η Σέμπχα, 750 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης: Η όαση της ερήμου του Φεζάν, πόλη-κέντρο της φυλής Καντάντφα από την οποία προέρχεται ο Καντάφι, είναι το τρίτο σπουδαιότερο στρατηγικό κέντρο της χώρας. Αεροδρόμιο, αντιαεροπορικοί πύραυλοι και πεδίο βολής, στρατιωτική βάση, εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και κόμβος διανομής νερού, προερχόμενου από τις εξορύξεις των υπόγειων κοιτασμάτων της ερήμου κοντά στην Κούφρα στη νοτιοανατολική Λιβύη (ο Μεγάλος Ποταμός). Η Σέμπχα περιλαμβάνεται στο βεληνεκές της επεκταθείσης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, που επέτρεψε η αύξηση του αριθμού των επιχειρούντων συμμαχικών αεροσκαφών.
Πάνω από 40 οι νεκροί
Η προχθεσινή, δεύτερη αναγγελία για κατάπαυση του πυρός, αποδείχτηκε πως έγινε «για τα μάτια». Ο Μούσα Ιμπραήμ επανήλθε στην άποψη ότι εάν προελάσουν οι αντικαθεστωτικοί, θα συντριβούν στρατιωτικά. Ηδη από πριν, οι δυνάμεις των φιλοκανταφικών κλιμάκωναν την επίθεσή τους στη Μισράτα, την οποίας καυχήθηκαν ότι απέκτησαν χθες τον έλεγχο, χωρίς όμως να επιτρέψουν επιτόπια πρόσβαση στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές φίλα προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς, περίπου 40 νεκροί και 300 τραυματίες πολίτες άοπλοι έπεσαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών και τουλάχιστον ενός άρματος μάχης: Το καθεστώς -ανέφεραν- είχε από νωρίς μεταφέρει περίπου 500 υποστηρικτές του για να διαδηλώσουν πρασινοντυμένοι την υποστήριξή τους στον Καντάφι. Οι κάτοικοι της Μισράτα αψήφησαν τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς στα περίχωρα της πόλης και βγήκαν από τα σπίτια τους, σχηματίζοντας αντιδιαδήλωση. Και τότε οι φιλοκανταφικοί τούς χτύπησαν.