23 Μαρτίου 2011

Με εμφύλιο πόλεμο απειλεί ο πρόεδρος της Υεμένης


Ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ δήλωσε στους επικεφαλής του στρατού ότι ενδεχόμενες προσπάθειές τους να καταλάβουν την εξουσία μέσω πραξικοπήματος θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Επεσήμανε ακόμη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ότι διατίθεται να παραιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο μιας “συνταγματικής” μετάβασης της εξουσίας με την προϋπόθεση ότι θα γνωρίζει ποιος θα τον διαδεχθεί ων΄ορκίστηκε να μην παραδώσει την εξουσία στο στρατό. Δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στρατιωτών με μέλη της προεδρικής φρουράς του Σάλεχ.
"Όσοι θέλουν να αναρριχηθούν στην εξουσία μέσω πραξικοπήματος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό αποκλείεται. Η πατρίδα δεν θα είναι σταθερή, θα υπάρξει εμφύλιος πόλεμος, αιματηρός πόλεμος. Πρέπει να το σκεφτούν σοβαρά αυτό”, δήλωσε ο Σάλεχ σε ομιλία του ενώπιον αξιωματούχων του στρατού.
Ο εκπρόσωπος του ηγέτη της Υεμένης, Αχμέντ Αλ Σουφί δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press την Τρίτη ότι ο Σάλεχ πληροφόρησε τους ανώτατους αξιωματούχους της χώρας, τους στρατιωτικούς διοικητές και τους αρχηγούς των φυλών για τις προθέσεις του, κατά τις οποίες ορκίστηκε να μην παραδώσει την εξουσία στο στρατό αλλά υπογράμμισε ότι προτίθεται να παραιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Συνασπισμός αντιπολιτευόμενων ομάδων στην Υεμένη απέρριψε την πρόταση αυτή. "Η αντιπολίτευση απορρίπτει την προσφορά αυτή καθώς οι προσεχείς ώρες θα είναι αποφασιστικής σημασίας", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Σάμπρι, εκπρόσωπος του κύριου συνασπισμού της αντιπολίτευσης.
Ο Σάλεχ έχει αθετήσει παρόμοιες υποσχέσεις του στο παρελθόν. Το 2005 υποσχέθηκα νε μην θέσει νέα υποψηφιότητα, κάτι που έκανε το 2006.
Παράλληλα ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι συντάσσονται με τους εξεγερμένους, μεταξύ των οποίων και ο ανώτατος στρατιωτικός και μέλος της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας Άλι Μόχσεν αλ-Άχμαρ ενώ ταραχές ξέσπασαν χθες το βράδυ στη Μουκάλα μεταξύ στρατιωτών του τακτικού στρατού και μελών της προεδρικής φρουράς.
Ένας στρατιώτης του τακτικού στρατού και ένα μέλος της προεδρικής φρουράς σκοτώθηκαν σύμφωνα με ιατρικές πηγές και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας αξιωματικός του τακτικού στρατού.

Ο στρατηγός αλ-Άχμαρ που ανήκει στην πιο ισχυρή φυλή της Υεμένης και είναι διοικητής της πρώτης μεραρχίας τεθωρακισμένων της Υεμένης ζήτησε από τον Σάλεχ "να αποφύγει την αιματοχυσία και να επιλέξει μία αξιοπρεπή έξοδο".
Την κίνηση του αλ-Άχμαρ ακολούθησε η παραίτηση δύο ακόμα ανώτατων στρατιωτικών προερχόμενων από την ίδια φυλή, οι οποίοι επίσης ζητούν την καθαίρεση του προέδρου Σάλεχ. Εν τω μεταξύ από τα καθήκοντά του παραιτήθηκε και ο πρεσβευτής της Υεμένης στη Συρία, Αμπντέλ-Γουαχάμπ Ταουάφ.
Ο Σάλεχ προειδοποίησε την Τρίτη "οποιαδήποτε περαιτέρω διαφωνία εντός της στρατιωτικής δικοίκησης θα έχει σοβαρές συνέπειες".
Ακόμη, οι πρεσβευτές της Υεμένης στο Πακιστάν, το Κατάρ, το Ομάν και την Ισπανία συντάχθηκαν με το κίνημα κατά του καθεστώτος του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σε ανακοίνωση την οποία επικαλείται σήμερα η εφημερίδα Gulf News του Ντουμπάι. "Δηλώνουμε την πλήρη υποστήριξή μας στους νέους και τα αιτήματά τους", γράφουν οι πρεσβευτές αυτοί επιτείνοντας το κύμα αποστασίας στις τάξεις του υεμενίτικου διπλωματικού σώματος.

Οι πρεσβευτές κάλεσαν "τους Υεμενίτες ηγέτες, τους σώφρονες στις τάξεις του στρατού, στους δημόσιους οργανισμούς, τους στοχαστές και τους θρησκευτικούς ηγέτες να προτάξουν το υπέρτατο συμφέρον της Υεμένης επί των προσωπικών τους συμφερόντων".

Το προξενείο της Υεμένης στο Ντουμπάι συντάχθηκε επίσης με το κίνημα κατά του προέδρου, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Παράλληλα το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τα βίαια επεισόδια εναντίον των διαδηλωτών στην Υεμένη και ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών και αλλαγή του Συντάγματος για να αποτραπεί η απειλή της αναρχίας.