26 Μαρτίου 2011

Στους δρόμους διαδηλωτές σε Ιορδανία, Υεμένη, Μπαχρέιν


A protester sits on top of a lamppost as he shouts slogans during an anti-government rally outside Sanaa University February 25, 2011. Tens of thousands of supporters and opponents of Yemeni President Ali Abdullah Saleh held rival demonstrations in the capital on Friday, in a test of support for the veteran leader's 32-year rule. REUTERS/Ammar Awad (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST IMAGES OF THE DAY) (File: AMR04_YEMEN-PROTESTS-_0225_11.JPG )


Ογκώδης διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμάν, πρωτεύουσα της Ιορδανίας, με τους διαδηλωτές να ζητούν «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις». Δεκάδες χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σαναά, αλλά και πορείες στήριξης στον πρόεδρο της χώρας Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

«Ο λαός ζητά την πτώση του καθεστώτος» φώναζαν αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έξω από το πανεπιστήμιο της Σαναά στην Υεμένη, ένα σύνθημα που έχει ακουστεί σε πολλές περιοχές του αραβικού κόσμου το τελευταίο διάστημα, από την Αίγυπτο έως την Τυνησία.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές πραγματοποίησαν δημοπρασία για να συγκεντρώσουν χρήματα για την εκστρατεία τους.

«Η επανάσταση έχει αρχίσει» δήλωσε ο Φουάντ Νταχάμπα, μέλος της αντιπολίτευσης που συμμετείχε στη διαδήλωση. «Δεν θα σταματήσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» πρόσθεσε.

Περίπου τέσσερα χιλιόμετρα μακριά, στην πλατεία Ταχρίρ της Σαναά, υποστηρικτές του Αλί Σαλέχ πραγματοποιούσαν συγκέντρωση, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της Υεμένης είναι αυτός που κρατά ενωμένη μια φτωχή και κατακερματισμένη χώρα.

«Ο δημιουργός της ενότητας βρίσκεται στις καρδιές μας. Δεν θα τον εγκαταλείψουμε» φώναζαν.

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης έφτασαν με λεωφορεία και φώναζαν συνθήματα, όπως: «Ναι στη σταθερότητα, όχι στο χάος.»

Τουλάχιστον 17 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εννέα ημέρες στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος της Υεμένης.

Ο πρόεδρος Αλί Σαλέχ έχει δηλώσει πως δεν θα ενδώσει «στην αναρχία και τους σκοτωμούς».

Οι Αρχές είχαν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας, εν όψει των «αντίπαλων» διαδηλώσεων.

Ογκώδης διαδήλωση στην Ιορδανία

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και στο Αμάν της Ιορδανίας, αξιώνοντας «συνταγματικές μεταρρυθμίσεις», στη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην πρωτεύουσα από την έναρξη του αντικαθεστωτικού κινήματος στη χώρα τον Ιανουάριο.

Δέκα χιλιάδες άνθρωποι σύμφωνα με τους διοργανωτές, 6.000 κατά την αστυνομία, διαδήλωσαν, στο πλαίσιο της «Ημέρας Οργής», που είχαν συγκαλέσει η ισλαμιστική αντιπολίτευση και άλλα 19 κόμματα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Περίπου 3.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας επέβλεπαν τη διαδήλωση ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα επεισόδια, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

«Όλη η Ιορδανία επιθυμεί τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, μία κοινοβουλευτική κυβέρνηση και ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό κοινοβούλιο», τόνισε ο σεΐχης Χάμζαχ Μανσούρ, επικεφαλής του Μετώπου Ισλαμικής Δράσεως (FAI), κύριο κόμμα της ισλαμικής αντιπολίτευσης.

«Επιθυμούμε μεταρρυθμίσεις, μία πραγματικά κοινοβουλευτική μοναρχία» τόνισε από την πλευρά του ο συνδικαλιστής Μαϊσάρα Μάλας.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα που κατήγγειλαν την «διαφθορά σε όλα τα επίπεδα» και τάχθηκαν υπέρ της «επιστροφής στο Σύνταγμα του 1952», που είχε υιοθετήσει ο βασιλέας Ταλάλ, πάππος του Αμπντάλα Β’, και έκτοτε έχει τροποποιηθεί ούτε λίγο, ούτε πολύ 92 φορές, εκχωρώντας όλο και περισσότερες εξουσίες στη μοναρχία.

Διαδήλωση και στο Μπαχρέιν

Διαδηλωτές στο Μπαχρέιν εξακολουθούν να ασκούν πίεση στο καθεστώς, την ώρα που ο επικεφαλής του μικτού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ ναύαρχος Μάικ Μάλεν χαιρέτισε από την πρωτεύουσα Μανάμα, τις «αλλαγές» τις οποίες δεσμεύθηκε να κάνει η μοναρχία.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έχουν καταλάβει την πλατεία του Μαργαριταριού στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ σιίτες κληρικοί τους προτρέπουν να αποτίσουν φόρο τιμής στους επτά ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην αρχή της εξέγερσης, μεταδίδει ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στην πλατεία, επίκεντρο των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος εδώ και δώδεκα ημέρες, οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Μπαχρέιν.

«Θέλουμε να φύγουν οι αλ Χαλίφα από το Μπαχρέιν» δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές, ο Άχμεντ Αμπντάλα, 20 ετών, αναφερόμενος στη σουνιτική δυναστεία που κυβερνά εδώ και 200 χρόνια το Μπαχρέιν, η πλειοψηφία των κατοίκων του οποίου είναι σουνίτες.

Όμως τα κινήματα της αντιπολίτευσης, όπου κυριαρχούν οι σουνίτες, δεν φαίνεται να επιθυμούν την πτώση του καθεστώτος, αλλά ζητούν βαθιές μεταρρυθμίσεις, ανάμεσά τους και μία «αληθινή» συνταγματική μοναρχία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας απουσίαζαν από την πλατεία του Μαργαριταριού, όμως ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές.

Την Πέμπτη ο ναύαρχος Μάλεν συναντήθηκε με τον βασιλιά Χάμαντ μπεν Ίσα αλ Χαλίφα και τον πρίγκιπα Σάλμαν μπεν Χάμαντ αλ Χαλίφα.

Στη διάρκεια της συνάντησής του, ο Μ.Μάλεν χαιρέτισε «τον μετριοπαθή τρόπο με τον οποίο ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας αντιμετώπισαν την κρίση», δήλωσε ο λοχαγός Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.
πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό