25 Μαρτίου 2011

Οι αποφάσεις της Συνόδου δικαιώνουν την ελληνική προσπάθεια, λέει ο πρωθυπουργός

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Την ικανοποίησή του από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι δικαιώνονται οι ελληνικές προσπάθειες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ένα χρόνο

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε αναλυτικά στις αποφάσεις που ελήφθησαν, εξηγώντας ότι επικυρώθηκαν τα όσα είχαν συμφωνηθεί στις 11 Μαρτίου.

Eπισήμανε ότι σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού στήριξης για την Ελλάδα, «ένας χρόνος πρωτόγνωρης προσπάθειας, αλλαγών στη χώρα και θυσιών του λαού».

Η αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας επιβεβαιώνονται από τις σημερινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ο πρωθυπουργός, καθώς υιοθετήθηκε η καθοριστικής σημασίας, για την Ελλάδα, απόφαση της 11ης Μαρτίου.

«Η απόφαση αυτή δίνει ώθηση στην προσπάθειά της χώρας και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «δικαιώθηκε η στρατηγική του πρώτου γύρου» και η επίμονή της κυβέρνησης να υπάρξει απόφαση για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

«Τίποτα δε μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί. Φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα με συστηματική προσπάθεια και οικοδόμηση συμμαχιών» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ως προς την οικονομική πολιτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στα συμπεράσματά του το Συμβούλιο, εκτός από τις θετικές αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, επιβεβαιώνει τη λειτουργία και τα χαρακτηριστικά του σημερινού και μελλοντικού μηχανισμού στήριξης, την ενίσχυση της χρηματοδότησής τους και καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις αναγκαίες εθνικές διαδικασίες, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου του 2011.

Αναφερόμενος στο «Σύμφωνο για το Ευρώ», ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα δεν συνεπάγεται την υιοθέτηση νέων μέτρων.

«Έχουμε λάβει πολλά σημαντικά μέτρα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αυτό που τώρα προέχει είναι η προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, όπως πχ η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τον Έλληνα εργαζόμενο».

Επιπλέον εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ωριμάζει στους κόλπους της ΕΕ η ιδέα για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ο λεγόμενος «tobin tax» και σημείωσε με ικανοποίηση ότι η Επιτροπή εξουσιοδοτήθηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μέρος του προγράμματος για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας και θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρέους.

Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα της ΝΔ ότι «το Μνημόνιο δεν βγαίνει», σημείωσε ότι αυτοί οι οποίοι φέρουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία θα πρέπει να πάψουν να μιλούν με ελαφρότητα για τις θυσίες του ελληνικού λαού.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πλέον βγαίνουμε από τη στενωπό» κατέληξε ο πρωθυπουργός.


Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι δίνει τη δική της μάχη με συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι η ΕΕ, έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να συνδράμει τη χώρα, αν και εφόσον ζητηθεί.

Όπως είπε, οι αποφάσεις της Συνόδου στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση η ΕΕ είναι εδώ, θα σταθεί στο πλευρό και των κρατών-μελών και της ευρωζώνης και θα κάνει αυτό που πρέπει
Σχετικά με την Λιβύη, η Σύνοδος τόνισε την ανάγκη να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός στην αφρικανική χώρας, δίνοντας έμφαση στο ρόλο που καλείται να παίξει και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

«Η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο που της αρμόζει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν η απόφαση συμμετοχής του ΝΑΤΟ αλλάζει το ρόλο της Ελλάδας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα κινείται με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι το ΝΑΤΟ ουσιαστικά δίνει τις «υποδομές», ώστε να τεθεί σε ισχύ η πολιτική απόφαση του ΟΗΕ.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα και των μεταναστευτικών ροών, λέγοντας ότι Αθήνα και Ρώμη έθεσαν το θέμα και ζήτησαν να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κατά τον πρωθυπουργό, η ΕΕ ανταποκρίθηκε να παρουσιάσει προτάσεις για το θέμα μέχρι τον Ιούνιο, αλλά και να ενισχύσει τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος (όπως στην περίπτωση της Frontex).

Για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, αποφασίστηκε να επανεξεταστεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε όλη την Ευρώπη, αλλά και σε γειτονικές -με την ΕΕ- χώρες.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα χρήσης πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι έθεσε και το θέμα των πυρηνικών σχεδίων της Τουρκίας.

  • Επικοινωνία με Μπαράκ Ομπάμα


Ο κ. Παπανδρέου είχε 20λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ,  Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του ευχήθηκε για την 25η Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο τις αποφάσεις της Συνόδου και για τη Λιβύη.