27 Μαρτίου 2011

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Λιβύη, προχωρούν στα δυτικά οι αντικαθεστωτικοί


Τρίπολη
Εντείνονται τα πλήγματα στις θέσεις των δυνάμεων του Καντάφι από τις συμμαχικές δυνάμεις, διευκολύνοντας τους αντικαθεστωτικούς στην πορεία τους προς τα δυτικά της χώρας. Το λιμάνι της Ρας Λανούφ αναφέρουν πως ανακατέλαβαν οι αντικαθεστωτικοί, στον έλεγχό τους και οι πόλεις Αντζαμπίγια, Μπρέγκα και Μπιν Τζαουάντ. 

Οι αντικαθεστωτικοί προαναγγέλλουν «νικηφόρο πορεία προς την Τρίπολη», ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι δυνάμεις του Καντάφι αποχωρούν από τη Σύρτη, προπύργιο του Λίβυου συνταγματάρχη, και κινούνται επίσης δυτικά προς την πρωτεύουσα.

Μία πομπή από 20 στρατιωτικά οχήματα, στα οποία εντοπίστηκαν και ειδικού τύπου φορτηγά με αντιαεροπορικά πυροβόλα, εντοπίστηκαν να αποχωρούν το βράδυ της Κυριακής από τη Σύρτη και να κινούνται δυτικά προς την Τρίπολη, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του Reuters.

Δεκάδες πολιτικά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οικογένειες και είναι φορτωμένα με αποσκευτές εντοπίστηκαν επίσης να κατευθύνονται προς τα δυτικά, κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από την πόλη της Σύρτης προς την λιβυκή πρωτεύουσα.

Οι επιθέσεις του καθεστώς στη Μιζουράτα, δεύτερο σημαντικότερο προπύργιο των αντικαθεστωτικών μετά τη Βεγγάζη, σταμάτησαν προσωρινά όταν εμφανίστηκαν τα συμμαχικά αεροπλάνα. Ωστόσο, κάτοικος της Μιζουράτα δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής τηλεφωνικώς στο Reuters ότι το καθεστώς επααλαμβάνει τις επιθέσεις στην πόλη και την περιοχή του λιμανιού, όπου βρίσκονται χιλιάδες εργάτες.

Την ίδια στιγμή, μαίνεται και ο παράλληλος «πόλεμος εντυπώσεων» για τους νεκρούς των τελευταίων ημερών: Η πλευρά του Καντάφι αναφέρει ότι από τις επιχειρήσεις των δυτικών δυνάμεων έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 100 άμαχοι, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει πως ο Καντάφι παρουσιάζει τους νεκρούς από τις επιθέσεις του ως θύματα των συμμαχικών επιχειρήσεων.