25 Μαρτίου 2011

ΝΑΤΟ: Ελέγχει τον εναέριο χώρο της Λιβύης

ΝΑΤΟ: Ελέγχει τον εναέριο χώρο της Λιβύης


Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εκφράστηκε θετικά για την απόφαση που έλαβε το NATO να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη αλλά επισήμανε το γεγονός ότι δεν ανέλαβε ταυτόχρονα την ευθύνη για την προστασία των αμάχων.

Μιλώντας μετά τη συμβιβαστική απόφαση που έλαβαν οι 28 χώρες-μέλη της δυτικής  στρατιωτικής συμμαχίας η Κλίντον είπε ότι οι αρμόδιοι για το στρατιωτικό σχεδιασμό έλαβαν την εντολή να εξετάσουν την «ευρύτερη αποστολή της προστασίας των αμάχων» κάτι που όπως είπε το NATO έχει την δυνατότητα να κάνει.

Μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων και ότι η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως.

Αν κι αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της αποστολής τις πρώτες ημέρες, η Κλίντον σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των αεροσκαφών των ΗΠΑ που εκτελούν αποστολές καθώς αυξήθηκαν οι αριθμοί των αεροσκαφών άλλων χωρών.

«Σήμερα κάνουμε το επόμενο βήμα. Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στο NATO να
μεταβιβάσουμε την διοίκηση και τον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στο NATO» δήλωσε.

«Και οι 28 σύμμαχοι έχουν πλέον δώσει στις στρατιωτικές αρχές εντολή να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο ώστε το NATO να αναλάβει την ευρύτερη αποστολή προστασίας των αμάχων» πρόσθεσε η Κλίντον. «Το NATO είναι κατάλληλο για το συντονισμό αυτής της διεθνούς προσπάθειας».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι επαφίεται στους Λίβυους να αποφασίσουν για την μοίρα του ηγέτη της χώρας τους Μουαμάρ Καντάφι.

«Το μέλλον της Λιβύης, οι πολιτικές επιλογές της Λιβύης, περιλαμβανομένου τού τι θα αποφασίσουν να κάνουν όσον αφορά τον Καντάφι και τους μπράβους του είναι πρόβλημα των Λίβυων, δεν είναι δικό μας πρόβλημα» δήλωσε ο Σαρκοζί σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η στρατιωτική δράση της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, είπε ακόμα ο Σαρκοζί, απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες θανάτους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε επίσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να διαθέσουν 12 μαχητικά αεροσκάφη στην διεθνή συμμαχία που επιβάλει τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη.

Τα ΗΑΕ είναι η δεύτερη αραβική χώρα που θέτει μαχητικά στην διάθεση της συμμαχίας για τις επιχειρήσεις στη Λιβύη μετά το Κατάρ, που έστειλε δύο μαχητικά και δύο στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη στην Κρήτη.

Στη συμμαχία μετείχαν έως τώρα επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.

Στο μεταξύ, τα συμμαχικά αεροσκάφη κτύπησαν σήμερα τις θέσεις του Καντάφι έξω από την Ατζαμπίγια, μία πόλη στρατηγικής σημασίας στα ανατολικά της Λιβύης.

Η πόλη βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και μία εβδομάδα καθώς οι αντικαθεστωτικοί ελέγχουν το κέντρο της αλλά ο λιβυκός στρατός από τα περίχωρα, βομβαρδίζει συνεχώς τις θέσεις τους.