26 Μαρτίου 2011

ενδεχόμενες ευθύνες του Χρ. Μαρκογιαννάκη (N.Δ)


Η Βουλή αναλαμβάνει να διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Χρ. Μαρκογιαννάκη, πρώην αναπληρωτή υπουργού Δημόσιας Τάξης και σημερινού στελέχους του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, για την υπερτιμολογημένη μίσθωση πέντε πυροσβεστικών ελικοπτέρων, η οποία φέρεται ότι ζημίωσε το Δημόσιο κατά 6.250.00 ευρώ.
 Η δικογραφία εστάλη, χθες, αμελλητί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδη στη Βουλή, αφού η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε από τις εισαγγελικές αρχές προσέκρουσε σε πολιτικό πρόσωπο.
Παράλληλα, μέρος της δικογραφίας διαβιβάζεται από τον Αρειο Πάγο και πάλι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ώστε να εξεταστούν υπομνήματα που έχει καταθέσει ο κ. Μαρκογιαννάκης, στα οποία υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο της σύμβασης που θεωρήθηκε υπερκοστολογημένη ενήργησαν ένας εν ενεργεία υπουργός και δυο υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ.
Το έναυσμα για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης έδωσαν καταγγελίες του πρώην υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Σπ. Βούγια. Απευθυνόμενος προς τους εισαγγελείς από το βήμα της Βουλής, τον Μάιο του 2010, είχε καταγγείλει ότι η ενοικίαση των ελικοπτέρων, το 2009, από την εταιρεία Erickson Air-Crane, στοίχισε στο Δημόσιο 35% πιο ακριβά από τη συμφωνία που υπογράφτηκε τον επόμενο χρόνο από το ΠΑΣΟΚ. Είχε υποστηρίξει ότι ύστερα από έρευνα αγοράς διαπιστώθηκε ότι τα ίδια ελικόπτερα ενοικιάζονταν φτηνότερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με την Ελλάδα. Στη συνέχεια, όπως είχε αναφέρει, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επαναδιαπραγματεύθηκε τη σύμβαση με την εταιρεία και κατάφερε να νοικιάσει προς 1.250.000 ευρώ φτηνότερα το κάθε ελικόπτερο.
Η υπόθεση, όμως, έχει και άλλη διάσταση, αφού προέκυψε και οικονομική ζημιά από την επίσης υπερτιμολογημένη συντήρηση των ελικοπτέρων, με εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων. Ως προς αυτό το σκέλος, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για κακουργηματική απιστία σε βάρος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γρηγόρη Τασούλα, ενώ για άμεση συνέργεια στην απιστία διώκονται 26 πρώην και νυν αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και για απλή συνέργεια υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.