23 Μαρτίου 2011

Νίκη σοσιαλιστών και άνοδος Ακροδεξιάς στη Γαλλία


Ευρεία νίκη της Αριστεράς, συρρίκνωση της Δεξιάς, θεαματική άνοδο της Ακροδεξιάς έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών που έγιναν την Κυριακή σε 2.026 καντόνια.
Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 27 Μαρτίου. Οι εκλογές αυτές αποτελούν την τελευταία εκλογική σφυγμομέτρηση ένα χρόνο περίπου πριν από τις προεδρικές εκλογές. Το ποσοστό ρεκόρ αποχής 55% και η άνοδος της δημοτικότητας της Μαρίν Λεπέν επέτρεψαν στο ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» να πραγματοποιήσει εντυπωσιακή εκλογική διεύρυνση, ενώ δεν είχε εκπροσώπηση στην περιφερειακή διοίκηση.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα σημείωσε άνοδο με ποσοστό 25,22%. Το «Μέτωπο της Αριστεράς - Κ.Κ.» 9%, «Ευρώπη Οικολογία - Πράσινοι» σημειώνουν πρόοδο με ποσοστό 8,3%. Η Αριστερά συγκεντρώνει συνολικά ποσοστό άνω του 50%. Σε πτώση βρίσκεται το κυβερνών κόμμα UMP με 17,13%. Το ακροδεξιό «Εθνικό Μέτωπο» το «ακολουθεί κατά πόδας» με 15,56%.
Στον δεύτερο γύρο, το ακροδεξιό «Ε.Μ.» θα βρεθεί αντιμέτωπο με το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε 204 διαμερίσματα και με τη δεξιά UMP σε 89. Σοσιαλιστές, κομμουνιστές και Πράσινοι, ενώθηκαν σε «δημοκρατικό μέτωπο», καλώντας τους ψηφοφόρους να επιβεβαιώσουν τη νίκη της Αριστεράς, αλλά όπου υπάρχει μονομαχία ανάμεσα στη δεξιά UMP και το «Ε.Μ.» να ψηφίσουν τον δημοκρατικό υποψήφιο.
Ο Νικολά Σαρκοζί αρνήθηκε το «δημοκρατικό μέτωπο». Ο γενικός γραμματέας της UMP, Ζαν - Φρανσουά Κοπέ, προσδιόρισε ότι «αφήνει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ελεύθερα».