22 Μαρτίου 2011

Συνελήφθησαν τρεις Δυτικοί δημοσιογράφοι στη Λιβύη, αγνοείται η τύχη ενός φωτορεπόρτερ
Βεγγάζη, Λιβύη
Στα χέρια του λιβυκού στρατού βρίσκονται από τις 19 Μαρτίου τρεις Δυτικοί δημοσιογράφοι, δύο απεσταλμένοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ένας φωτογράφος του πρακτορείου Getty Images, που καλύπτουν τα γεγονότα στη Λιβύη, σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού του αυτοκινήτου που τούς μετέφερε.

Παράλληλα, αγνοείται η τύχη ενός Γάλλου φωτορεπόρτερ, που εργάζεται για το πρακτορείο Polaris Images και ο οποίος βρισκόταν στην Βεγγάζη. Ο Ζαν-Πιερ Παπίς, διευθυντής του πρακτορείου Polaris Images, δήλωσε ότι δεν έχει νέα του από την Κυριακή. Τότε έστειλε το τελευταίο e mail: «Μόλις έφθασα στη Βεγγάζη. Προσπαθώ να φύγω το απόγευμα για το μέτωπο. Τίποτε δεν είναι βέβαιο». Σύμφωνα με δημοσιογράφο στη Βεγγάζη, πήρε τον δρόμο προς την Ατζνταμπίγια.

Οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ντέιβιντ Κλαρκ (Βρετανός) και Ρομπέρτο Σμιτ (Γερμανο-Κολομβιανός) και ο απεσταλμένος του Getty Τζο Ρέιντλ (Αμερικανός), αγνοούνται από το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Λίβυος οδηγός τους, ο Μοχάμεντ Χάμεντ, επέστρεψε την Κυριακή στο Τομπρούκ και σύμφωνα με την μαρτυρία του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πήρε τους τρεις άνδρες στο αυτοκίνητό του το πρωί τις 19ης Μαρτίου στο Τομπρούκ και τους μετέφερε μέχρι τον δρόμο που οδηγεί στην Ατζνταμπίγια, προπύργιο των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που πολιορκείται από τις λιβυκές δυνάμεις, προς τα δυτικά.

Σε απόσταση λίγων δεκάδων χιλιομέτρων από την Ατζνταμπίγια, διασταυρώθηκαν με μία φάλαγγα του λιβυκού στρατού. Έκαναν αναστροφή, αλλά καταδιώχτηκαν από τα στρατιωτικά οχήματα, που κατάφεραν να τους φθάσουν και να τους σταματήσουν.

Τέσσερις στρατιώτες τους ανάγκασαν να κατεβούν από το αυτοκίνητο υπό την απειλή των όπλων. Ο Ντέιβ Κλαρκ, εξήγησε ο Λίβυος οδηγός, φώναξε «sahafa, sahafa» (Τύπος, Τύπος). Στη συνέχεια οι τρεις δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να γονατίσουν στην άκρη του δρόμου με τα χέρια στο κεφάλι.Και άλλοι πολίτες και ασθενοφόρα που περνούσαν στη συνέχεια από το σημείο ελέγχθηκαν από τους στρατιώτες, που στο μεταξύ είχαν πολλαπλασιαστεί.

Στη συνέχεια, οι στρατιώτες έβαλαν φωτιά σε πολλά από τα αυτοκίνητα που είχαν σταματήσει, ανάμεσά τους και στο αυτοκίνητο που μετέφερε τους τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε στρατιωτικό όχημα που αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ο Ντέιβ Κλαρκ, 38 ετών, ο οποίος εργάζεται στην έδρα του Γαλλικού Πρακτορείου στο Παρίσι, είναι απεσταλμένος του πρακτορείου στη Λιβύη από τις 8 Μαρτίου. Ο Ρομπέρτο Σμιτ, 45 ετών, φωτορεπόρτερ του γραφείου του Ναϊρόμπι, βρίσκεται στη Λιβύη από τις 28 Φεβρουαρίου. Ο Τζο Ρέιντλ είναι 45 ετών.

 πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό