Ενα ολόκληρο «δίκτυο προμηθευτών» είχε στήσει το κύκλωμα των αρχαιοκαπήλων, που με έδρα τη Χαλκιδική συγκέντρωνε και πουλούσε αρχαία αντικείμενα σε συλλέκτες σε όλο τον κόσμο. Σ' αυτό το δίκτυο μετείχαν χωρικοί και αγρότες που είτε τυχαία, είτε από συστηματικότερες αναζητήσεις και λαθρανασκαφές είχαν στην κατοχή τους αρχαιότητες.
Το κύκλωμα αποκαλύφθηκε τυχαία, κατά τη διερεύνηση μιας εξαφάνισης που είχε θεωρηθεί ύποπτη. Οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη των 44 συλληφθέντων - κυρίως «προμηθευτές» - παρακολουθώντας τηλέφωνα υπόπτων για την υπόθεση της εξαφάνισης. Η Αστυνομία κατέσχεσε μεταξύ άλλων 9.200 αρχαία νομίσματα, χρυσά επιστόμια και αγαλματίδια. Το κύκλωμα φαίνεται να σχετίζεται με τους αρχαιοκαπήλους που συνελήφθησαν τον περασμένο Οκτώβριο (είχαν βρεθεί τότε χρυσά προσωπεία, επιστόμια κ.ά.), καθώς οι κεντρικοί κατηγορούμενοι στις δύο υποθέσεις κατάγονται από τα ίδια χωριά στην ανατολική πλευρά του Νομού Θεσσαλονίκης και την ορεινή Χαλκιδική. Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο μεταξύ των ευρημάτων να περιλαμβάνονται αντικείμενα της πρόσφατης ληστείας στο Μουσείο της Ολυμπίας.
Η δράση του κυκλώματος ήταν κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπως δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής Κ. Παπουτσής. Εγκέφαλος της ομάδας φέρεται να είναι 66χρονος συνταξιούχος εκτελωνιστής από την Γερακαρού Θεσσαλονίκης, γνωστός στους κύκλους των αρχαιοκαπήλων ως «Τάκης». Σε αυτόν και σε συγγενικά του πρόσωπα κατέληγαν νομίσματα που έβρισκαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κυρίως χωρικοί και αγρότες. Φοβούμενοι το ενδεχόμενο οι συνομιλίες τους να παρακολουθούνται, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν συνθηματικές φράσεις, όπως «φακές» για τα νομίσματα, «λαρισάκια» για ευρήματα από τη Θεσσαλίας ή «φιλιππάκια» για τη Μακεδονία.
Τα ευρήματα κατέληγαν στα χέρια του «Τάκη» και εκείνος φρόντιζε να μεταφερθούν είτε σε ιδιώτες συλλέκτες είτε σε οίκους δημοπρασιών στις ΗΠΑ, στην Αγγλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία. Ο βασικός κατηγορούμενος αξιολογούσε και μετέφερε τα αρχαία αντικείμενα ταξιδεύοντας ο ίδιος αεροπορικώς στο εξωτερικό έως και δύο φορές την εβδομάδα, ακόμη και στέλνοντάς με κούριερ σε ειδικό φάκελο και σε μικρό αριθμό για να μην κινηθούν υποψίες. Σύνδεσμός του είχε εντοπιστεί στην Ιταλία με αρχαία νομίσματα, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές έχουν εντοπιστεί εμβάσματα μικροποσών από το εξωτερικό με παραλήπτη τον ίδιο.
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί των συλληφθέντων πρόκειται να δεσμευτούν. Το προσεχές διάστημα θα ζητηθεί και δικαστική συνδρομή στο εξωτερικό, ώστε να αποκαλυφθεί η διαδρομή του χρήματος μέσω τραπεζικών λογαριασμών, καθώς η δικογραφία αφορά και ξέπλυμα χρήματος. Είναι η πρώτη φορά, πάντως, που η Αστυνομία αποφεύγει να εκτιμήσει την αξία ευρημάτων αρχαιοκαπηλίας ή να αναφέρει τιμές στις οποίες διαπραγματεύονταν.
Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν δεκάδες έρευνες σε σπίτια, αποθήκες και αυτοκίνητα σε περιοχές από τη Λαμία έως την Καβάλα. Κατασχέθηκαν 9.200 νομίσματα από τον 6ο π.Χ. αιώνα έως τη μεταβυζαντινή περίοδο - εξαιρετικά σπάνιο θεωρείται ένα ασημένιο τετράδραχμο των ελληνιστών χρόνων με τη μορφή του Δία ή του Ηρακλή -, τρία χρυσά επιστόμια, αγαλματίδια, κοσμήματα, δύο βυζαντινές εικόνες, ανιχνευτές μετάλλων, κ.ά.