13 Απριλίου 2015

Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τους εταίρους έως τις 24 Απριλίου

Αθήνα
Μετά από λίγα 24ωρα ανάπαυλας, λόγω του Πάσχα, οι δυσκολίες της διαπραγμάτευσης επανέρχονται στο προσκήνιο, με την κυβέρνηση να δίνει αγώνα δρόμου ώστε να καλυφθεί το χάσμα με τους εταίρους και να επιτευχθεί συμφωνία έως το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας. Τα μηνύματα που εκπέμπονται από το εξωτερικό παραμένουν ανησυχητικά.
Η διαπραγμάτευση τις επομενες ημέρες αναμένεται να επικεντρωθεί στο πιεστικό αίτημα των δανειστών για μειώσεις στις συντάξεις, αίτημα που απορρίπτει κατηγορηματικά η ελληνική πλευρά.
«Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση θεωρούνται το δημοσιονομικό κενό, η αύξηση του ΦΠΑ, η μείωση συντάξεων, οι ομαδικές απολύσεις και το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ενδεικτική ειναι η δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου στη γερμανική εφημερίδα FAS σχετικά με τις διαπραγματεύσεις στο EuroWorking Group, όπου εκφράζει απογοήτευση για την στάση της Αθήνας και μιλά απαξιωτικά για τον Έλληνα εκπρόσωπο, χαρακτηριζοντάς τον «ταξιτζή».
Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος της FAS, ωστόσο διεθνή ΜΜΕ, όπως το Reuters επιμένουν ότι οι ευρωπαίοι είναι οργισμένοι με την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να λιγοστεύουν οι ελπίδες της Ελλάδας για μια αξιοπρεπή λύση για το χρέος.
Ντομπρόφσκις: Περίπλοκες οι διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, σημειώνοντας παράλληλα ότι αν και έχει χαθεί ήδη πολύτιμος χρόνος οι διαπραγματεύσεις έχουν αρχίσει να επιταχύονται.
Πρόσθεσε επίσης ότι όλη η προσπάθεια βασίζεται πάνω στο σενάριο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, γεγονός που εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιφέρει μεγαλύτερη πρόοδο στη χώρα.
Παράλληλα, απέρριψε τις «κρυφές διαπραγματεύσεις» χωρίς να διευκρινίζει σε τι ακριβώς αναφέρεται. Συγκεκριμένα, είπε: «Κρυφές διαπραγματεύσεις απλά δεν βοηθούν και δεν οδηγούν πουθενά».
Newsroom ΔΟΛ