21 Απριλίου 2015

Συνάντηση Abdel Fattah Al Sisi - Πάνου Καμμένου

Στη σύσταση μικτής κατευθυντήριας επιτροπής συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου σε θέματα Άμυνας συμφώνησαν ο πρόεδρος της ΑιγύπτουAbdel Fattah Al Sisi και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στη μεταξύ τους συνάντηση στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Καμμένου στη χώρα.

Επικεφαλής
 της επιτροπής τέθηκαν οιυπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών και οι εργασίες της θα αρχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επίσης, συζήτησαν για τον αμυντικό σχεδιασμό των δύο χωρών μόλις καθοριστεί η ΑΟΖΕλλάδος και Αιγύπτου.

Ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί σήμερα το Ελ Αλαμέιν για να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των Ελλήνων πεσόντων τον Οκτώβριο του 1942.

Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην ιστορική μάχη, με την 1η Ταξιαρχία -τρία τάγματα πεζικού, ένα σύνταγμα πεδινού πυροβολικού και ένα σύνταγμα αντιαρματικών πυροβόλων- υπό το συνταγματάρχη Π. Κατσώτα και ήταν ενταγμένη στην 50η αγγλική μεραρχία «κρατούσα μέτωπο 9 χλμ στο νότιο τομέα». Κατά την επιχείρηση αντιπερισπασμού του 13ου Σώματος Στρατού στο νότιο τομέα -το βράδυ της 23ης προς 24ης Οκτωβρίου- η ελληνική ταξιαρχία έπαιξε σπουδαίο ρόλο «ανατρέψασα το έναντι αυτής 20ό Σύνταγμα ιταλικού πεζικού και δύο τάγματα Γερμανών αλεξιπτωτιστών, καταδιώξοσα δε και τον εχθρόν εις βάθος 160 χλμ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ