22 Απριλίου 2015

«ΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΤΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

«Ας παραδεχθούν τουλάχιστον ότι η τρόικα απέτυχε παταγωδώς στην Ελλάδα»

«Κακοί Έλληνες, καλή τρόικα» είναι ο... ειρωνικός τίτλος δημοσιεύματος αυστριακής εφημερίδας, που κάνει λόγο για παταγώδη αποτυχία της «άμαξας» όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, καταλογίζοντας μάλιστα ευθύνες και στο γνωστό και μη εξαιρετέο, Πολ Τόμσεν.
«Είναι τρομακτικό το πόσο λίγο αυτοκριτική ασκούν σήμερα οι πιστωτές της Αθήνας, τη στιγμή που η τρόικα - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - απέτυχε παταγωδώς με τα μεταρρυθμιστικά της σχέδια για την Ελλάδα», τονίζει χαρακτηριστικά σε σημερινό σχόλιό της η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν πρόκειται για το πόσο αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, ούτε και χρειάζεται να μπει κανείς σε μια ιδεολογική συζήτηση εάν η Αθήνα πρέπει να κάνει οικονομίες ή όχι, αλλά «η αποτυχία έχει συντελεστεί πολύ περισσότερο σε ένα πρακτικό επίπεδο».
Ως παράδειγμα αναφέρει, ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, δήλωσε στην Ουάσινγκτον πως είναι πια καιρός να διαμορφωθεί στην Ελλάδα μια αποτελεσματική είσπραξη φόρων «και προκαλεί έκπληξη που ο Τόμσεν δεν κοκκίνισε κάνοντας αυτές τις δηλώσεις, διότι αυτός και οι συνάδελφοί του αλωνίζουν στην Αθήνα από το 2010».
«Εάν όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήταν δυνατό να διαμορφώσει λογικά ένα συγκριτικά απλό σημείο, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, τότε η τρόικα απέτυχε τουλάχιστον το ίδιο όπως οι Έλληνες», υπογραμμίζει η «Ντερ Στάνταρντ», για να αναρωτηθεί στη συνέχεια «πού ήταν λοιπόν όλοι αυτοί οι ελεγκτές», αφού συμπεραίνει πως «είτε δεν έλαβαν σοβαρά τους ίδιους τους όρους τους, είτε αποδέχθηκαν κάθε καθυστέρηση».
Στο σχόλιο σημειώνεται επίσης ότι, όπως και να έχει το πράγμα, θα πρέπει κανείς να παραδεχθεί ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να τεθεί σε νέες βάσεις, η γενική εξαγγελία του ΔΝΤ ότι θέλει μελλοντικά να θέτει λιγότερους όρους είναι καλή, αλλά όχι αρκετά συγκεκριμένη, ενώ από το Βερολίνο δεν υπάρχει καν κάποια ένδειξη πρόθεσης για αλλαγή.
«Στον κόσμο της αναπτυξιακής βοήθειας υπάρχει η χαρακτηριστική λέξη Ownership, δηλαδή ότι τα προγράμματα μπορούν να λειτουργούν μόνο εάν μια χώρα συμμετέχει στη διαμόρφωση των μέτρων και τα εφαρμόζει με δική της ευθύνη.Κάτι που ίσως θα πρέπει να συζητήσουν ΔΝΤ, Αθήνα και Βερολίνο», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, ενώ, όπως επισημαίνεται καταληκτικά στο σχόλιο: «σε μια τόσο περίπλοκη υπόθεση όπως η κρίση στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι συγκρατημένοι όλοι οι από έξω με τις πανέξυπνες συμβουλές τους και επιπλέον μια περισσότερη αυτοκριτική της τρόικα μπορεί να μην έκανε μεν ηπιότερα τα μέτωπα, ωστόσο η παραδοχή ότι όλοι έχουν κάνει λάθη θα μπορούσε να είναι ο πρώτος θεμέλιος λίθος για μια προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ»…