25 Απριλίου 2015

Λίστες φοροφυγάδων στα χέρια της κυβέρνησης

μερκελ


Το Βερολίνο προτίθεται να δώσει στις ελληνικές αρχές CD με στοιχεία για Έλληνες φοροφυγάδες που κρύβονται πίσω από κωδικούς στις ελβετικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Γερμανία έχει αγοράσει κλεμμένα CD με καταθέτες στην Ελβετία και από εκεί έχει εντοπίσει τους φοροφυγάδες της.
Όπως αναφέρουν οι πηγές, οι αρχές του Βερολίνου έχουν ήδη προσφερθεί να δώσουν και στην κυβέρνηση Τσίπρα τα στοιχεία των Ελλήνων φοροφυγάδων που κρύβονται πίσω από κωδικούς στις ελβετικές τράπεζες. Μόνον που μέχρι σήμερα η Αθήνα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον.
Η συνεργασία με την Ελβετία για τον έλεγχο των ύποπτων καταθέσεων δεν μπορεί να αποφέρει καρπούς και αυτό διαπίστωσε πρώτη η Γερμανία που ακολούθησε άλλη οδό.
Αφού απέρριψε την ελβετική πρόταση το 2010 να φορολογήσει τις γερμανικές καταθέσεις στην Ελβετία και να αποδώσει το φόρο το Βερολίνο αγόρασε κλεμμένα CD με καταθέτες στις Ελβετικές Τράπεζες. Ίδρυσε την Αρχή αυτοκαταγγελίας για φοροδιαφυγή στην οποία προσφεύγει ο ενδιαφερόμενος πληρώνει τους οφειλόμενους φόρους και ένα πρόστιμο και αποδίδεται φορολογικά ελεύθερος.
Σε αυτά τα CD, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή των πρασίνων Σβεν Γκίγκολν,τ δεν περιλαμβάνονται μόνο γερμανοί αλλά και πολίτες άλλων χωρών.
Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί είτε να αξιοποιήσει αυτά τα CD είτε να αγοράσει η ίδια δεδομένα φοροφυγάδων.
«Η δίωξη της φοροδιαφυγής είναι προτιμότερη από την φορολογική αμνηστία», σημειώνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν έχει υπάρξει προσφορά στην ελληνική κυβέρνηση αλλά η οδός που μπορεί να ακολουθηθεί είναι απλή: Να απευθυνθεί στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φόρων της Γερμανίας και να ζητήσει πληροφορίες για τα φορολογικά CD .
Και η Γαλλία αξιοποίησε τα στοιχεία από τα γερμανικά CD και το 2014 απέσπασε 1,9 δισ έσοδα από φοροφυγάδες.
phgh  http://www.fortunegreece.com/article/listes-forofigadon-sta-cheria-tis-kivernisis/