24 Απριλίου 2015

Τσίπρας: Είμαι πολύ αισιόδοξος για συμφωνία

Τσίπρας: Είμαι πολύ αισιόδοξος για συμφωνία

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Αισιόδοξος για συμφωνία και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με το Brussels Group δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς εάν είμαστε κοντά στην ενδιάμεση συμφωνία, απάντησε: «Είμαστε πιο κοντά από ό,τι ήμασταν το προηγούμενο διάστημα. Είμαι πολύ αισιόδοξος».
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι επισημάνθηκε από κοινού, η ουσιαστική πρόοδος που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις, στο Brussels Group.
Τόνισε ότι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της απόστασης και άρα, όπως είπε, η αισιοδοξία όλων των μερών ότι «θα μπορούμε σύντομα να έχουμε και την επίσημη καταγραφή αυτής της ουσιαστικής προόδου».
Για το μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε ότι είναι «ευτυχής κατάληξη για την Ελλάδα η έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση μεταναστευτικών ροών».

«Δεν πρέπει να  αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ευκαιριακά» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη σχεδιασμού μιας συνολικής στρατηγικής που θα σέβεται τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα όσο και την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.

«Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπιστεί σε πιο ανθρώπινο πλαίσιο το πρόβλημα της μετανάστευσης. Είναι αναγκαία η συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης των μεταναστών».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «καταφέραμε να περάσουμε ειδική αναφορά στην ανάγκη συνεννόησης και συνεργασίας με την Τουρκία. Στόχος να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για ανθρώπινες συνθήκες στην άλλη πλευρά, αλλά και να αποτραπεί αυτή η προσέλευση προς την Ευρώπη. Καταφέραμε να υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά στις χώρες της Συρίας και του Ιράκ. Από εκεί έχουμε το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων προς τη χώρα μας» είπε.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι ενισχύσαμε μαζί και με άλλες χώρες δικαιότερη κατανομή της ευθύνης και τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών.
Newsroom ΔΟΛ