25 Απριλίου 2015

Κοτζιάς: Αν οι Τούρκοι θέλουν λύση, να φύγουν αμέσως από την Κύπρο»

σχυρή παρέμβαση στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν.

Κοτζιάς: Αν οι Τούρκοι θέλουν λύση, να φύγουν αμέσως από την Κύπρο»
«Αν οι Τούρκοι θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί» τόνισε ο Ελληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι «συναντήθηκα με το Γ.Γ. του ΟΗΕ και συζητήσαμε γύρω από τα ζητήματα της προόδου ή μη και της ελπίδας που έχουμε για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, για τη διαπραγμάτευση, που με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, θα ξεκινήσει».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών «είπε στον Γενικό Γραμματέα αυτό που λέει πάντα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα ζήτημα που οι θεμελειακές τοποθετήσεις όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας και ταυτόχρονα του υπογράμμισα ότι εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και τόνισε:
«Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να μην αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται για λύση, θα είναι μια εικονική λύση ή για μια ψευδαίσθηση λύσης που θα κοροϊδευόμαστε. Άρα, για μας ως εγγυήτρια δύναμη είναι ότι η συμβολή μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και τα δικά μας δικαιώματα και των άλλων που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Και νομίζω ότι το σκέφτηκε καλά, το κατέγραψε. Και το μήνυμα νομίζω είναι σε όλους γνωστό, μέχρι και τον ΓΓ του ΟΗΕ».
Ο κ. Κοτζιάς απάντησε και σε ερώτηση ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας , πριν τη συνάντησή του με τον κ. Κέρι, είπε ότι θέλει λύση εντός του 2015 και όταν ο κ. Νταβούτογλου όταν είχε έρθει στον ΟΗΕ και είδε τον Γ.Γ. τού πρότεινε να ετοιμάσει σχέδιο «Μπαν Κι-Μουν», κατά το πρότυπο του σχεδίου Ανάν και ποια είναι η θέση της Ελλάδας σ' αυτά τα ζητήματα;» Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Στις 11 του Μάη θα πάω στην Κωνσταντινούπολη για να δω τον Πατριάρχη το βράδυ και στις 12 του Μάη έχω διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, γιατί στις 13 και 14 στην Αττάλεια είναι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι οι Τούρκοι αν θέλουνε λύση πολύ γρήγορα δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και το «τεράστιο πρόβλημα» της μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.
Μιχάλης Ιγνατίου