21 Απριλίου 2015

WSJ: Θα μπορούσε η Ελλάδα να καταλήξει με δύο νομίσματα;

Αθήνα
Τη δυνατότητα ενός τρίτου δρόμου για την Ελλάδα που προβλέπει παραμονή της χώρας στο ευρώ με εισαγωγή παράλληλου νομίσματος αναλύει η Wall Street Journal.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, αν και κάποιοι πιστεύουν πως η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ, ανεξαρτήτως κόστους, ενώ άλλοι θεωρούν πως η χώρα θα ήταν καλύτερα με το δικό της νόμισμα, το οποίο θα μπορούσε να υποτιμηθεί κατά βούληση, αντί αυτών θα μπορούσε να υπάρξει ένας τρίτος δρόμος: η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ και να έχει και ένα άλλο νόμισμα.
Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει πως όπως έχουν τα πράγματα, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που λήγουν τον επόμενο μήνα, ενώ θα δυσκολευθεί να πληρώσει δημόσιους υπάλληλους και συνταξιούχους μετά το τέλος του Απριλίου.
Μια πτώχευση θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του προγράμματος επείγουσας παροχής ρευστότητας. Χωρίς τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν γρήγορα αντιμέτωπες με την απόσυρση καταθέσεων. Η δε ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ασκήσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποφύγει την πτώχευση τραπεζών.
Η Wall Street Journal τονίζει πως ως μέτρο έκτακτης ανάγκης, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να τυπώσει γραμμάτια (υποσχετικές IOUs) που θα μετρούσαν ως νόμισμα. Στο βαθμό που οι άνθρωποι αμφέβαλαν ότι τα γραμμάτια αυτά θα μπορούσαν ποτέ να εξαγοραστούν στο άρτιο (100%) θα μπορούσε να υπάρξει μια δευτερογενής αγορά που θα προσφέρει μια συναλλαγματική ισοτιμία των χρεογράφων αυτών με ευρώ. Έτσι, αυτομάτως, η Ελλάδα θα έχει δύο νομίσματα. Το ευρώ ως επίσημο σημείο αναφοράς και τα IOUs που θα μπορούσαν να εκδοθούν πλήρως και ελεύθερα από την ελληνική κυβέρνηση.
Παράλληλο νόμισμα βλέπει και η Welt
Αλλά και η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο παράλληλου νομίσματος για την Ελλάδα» σημειώνει ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη καλύτερη δυνατή λύση, κατά την οποία η Ελλάδα ναι μεν θα χρεοκοπήσει αλλά θα εξακολουθήσει να είναι στη ζώνη του ευρώ. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στο πιθανότερο σενάριο που είναι αυτό του παράλληλου νομίσματος.
Newsroom ΔΟΛ