14 Απριλίου 2015

Η κυβέρνηση διαψεύδει τις πρόωρες εκλογές, αλλά εισηγήσεις υπάρχουν!

Είχαμε δεν είχαμε καλοχωνέψει τον πασχαλινό οβελία, όταν μας προέκυψε (εκ νέου) η Bild μιλώντας για μυστικό σχέδιο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και επαναφέροντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Η γερμανική εφημερίδα, αποδίδει τις πληροφορίες της σε δηλώσεις Έλληνα υπουργού τον οποίο φυσικά και δεν κατονομάζει. «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε εάν η ΕΕ μείνει σταθερή στις θέσεις της πρέπει να αντισταθούμε γιατί ο ελληνικός λαός μας στηρίζει», φέρεται να έχει δηλώσει ο Έλληνας υπουργός.  
Η κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει το ρεπορτάζ της Bildτονίζοντας ότι «η λαϊκή νομιμοποίηση που τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια». 
Η αλήθεια είναι ότι η γερμανική εφημερίδα μοιάζει σαν να… ανακάλυψε την Αμερική. Ανάλογες πληροφορίες διακινούνται από τον ελληνικό τύπο εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. Μάλιστα, δεν βασίζονται μόνον σε πληροφορίες και δηλώσεις ανώνυμων υπουργών, αλλά σε δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών που κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο «νέας νομιμοποίησης» από εκλογές ή δημοψήφισμα.  
Η Bild επισημαίνει ότι η κυβέρνηση παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής και ότι ενδεχόμενη προσφυγή σε κάλπες να της έδινε αυτοδυναμία. Από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων δηλώνουν απερίφραστα ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους- δανειστές βρίσκεται σε οριακό σημείο και ενδεχομένως στις 24 του μηνός να γνωρίζουμε που θα κινηθεί η τελική της έκβαση. 
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη για να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος, να θέσει τέλος στην πολιτική της λιτότητας, αλλά ταυτοχρόνως να διατηρήσει τη χώρα στην ευρωζώνη και το ευρώ. Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι η υλοποίηση όλων των προαναφερόμενων στόχων έχει καταστεί δύσκολη. Όχι ανέφικτη, αλλά δύσκολη. Οι πιστωτές πιέζουν καιεκβιάζουν και η Αθήνα ανθίσταται αρνούμενη τις προτάσεις τους.  
Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο είναι αναγκασμένοι να προχωρήσουν σε ένα «έντιμο συμβιβασμό». Και παρά τις όποιες αντιρρήσεις έχουν διατυπωθεί, πιστεύουν ότι στο εσωτερικό της χώρας, τα προβλήματα που θα προκύψουν θα αντιμετωπιστούν. Το μείζον ζήτημα εντοπίζεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στα «θέλω» των δανειστών.  
Για το λόγο αυτό, στο Μέγαρο Μαξίμου φτάνουν εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές. Προκειμένου να δώσει τη λύση ο λαός, αν ό μη γένοιτο, οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει και ότι ο Πρωθυπουργός τις έχει ήδη υιοθετήσει. Για το μέλλον, θα δούμε.