28 Απριλίου 2015

Τσίπρας: Απόψε στην Κύπρο για τριμερή Ελλάδα-Κύπρος-Αιγύπτος

Για την Κύπρο αναχωρεί αργότερα σήμερα ο Πρωθυπουργός τηςΕλλάδας Αλέξης Τσίπρας, για να συμμετάσχει με τους Προέδρους τηςΚύπρου Νίκο Αναστασιάδη και της Αιγύπτου Ελ Σίσι, αύριο
Τετάρτη, στη Λευκωσία, στην Τριμερή Σύνοδο ΕλλάδαςΚύπρου και Αιγύπτου.
Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια της τριμερούς που πραγματοποιήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2014 στο Κάιρο, και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι τρεις ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν για την περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα.

Στο τέλος εκείνης της τριμερούς, οι ηγέτες είχαν συνυπογράψει Διακήρυξη με την οποία έθεσαν τα θεμέλια για την ενίσχυση των μεταξύ τους σχέσεων.

Το νέο πρόσωπο στην αυριανή τριμερή στη Λευκωσία, είναι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, που διαδέχθηκε από τον περασμένο Ιανουάριο τον Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στη Κύπρο για δεύτερη φορά από την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο.

Κατά το πρόγραμμα των συναντήσεων, οι ηγέτες θα βρεθούν πρώτα σε ξεχωριστές συναντήσεις ανά δύο, και θα ακολουθήσει η κοινή, τριμερής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθούν θέματα ενεργειακής συνεργασίας, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με αιχμή την ανάγκη αντιμετώπισης των τζιχαντιστών, οι εμπορικές συναλλαγές και ο πολιτικός διάλογος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι τρεις ηγέτες αναμένεται επίσης να υπογραμμίσουν το ειδικό βάρος που δίνουν στην ανάγκη περιφερειακής σταθερότητας και θα υποστηρίξουν ότι η τριμερής συνεργασία συμβάλλει καθοριστικά στο κλίμα σταθερότητας που έχει ανάγκη η περιοχή της Μεσογείου.

Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο Κάιρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, και είχε μία πρώτη συζήτηση με τον Αμπντούλ Φατάχ ελ Σίσι, για αρκετά από τα θέματα που θα είναι και στην ατζέντα της αυριανής Τριμερούς στη Λευκωσία.

Η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά, με το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς καθορισμό των μεταξύ τους Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών, (ΑΟΖ), αποτέλεσε και θέμα των συζητήσεων που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την πρόσφατη συνάντησή του στηνΑθήνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ως επιπρόσθετο στοιχείο προς συζήτηση στην αυριανή Τριμερή της Λευκωσίας, και το θετικό όπως εκτιμά κατ’ αρχάς η Αθήνα, κλίμα που διαμορφώνεται για τις διαπραγματεύσεις προς επίλυση του Κυπριακού, μετά την εκλογική επικράτηση του Μουσταφά Ακιντζί στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο.

Το ΑΠΕ εκτιμά ότι υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσουν τα νέα δεδομένα στην Κύπρο και την τακτική τους για το επόμενο διάστημα.

Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει αύριο, μετά το πέρας των συναντήσεων.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ