20 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Η κρίση θα μεταδοθεί, εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη

Μαδρίτη, Ισπανία
Είναι αναπόφευκτο ότι η κρίση θα μεταδοθεί, εάν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta.

«Όποιος παίζει με την ιδέα της αποκοπής τμημάτων της Eυρωζώνης, ελπίζοντας ότι η υπόλοιπη θα επιβιώσει, παίζει με τη φωτιά» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης στη διάρκεια της συνέντευξης, που μαγνητοσκοπήθηκε πριν από δέκα ημέρες και μεταδόθηκε την Κυριακή.

«Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η υπόλοιπη Ευρώπη έχει πλέον οχυρωθεί έναντι της Ελλάδας και ότι η ΕΚΤ έχει πλέον εργαλεία στη διάθεσή της για να ακρωτηριάσει την Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, εάν αυτό χρειάζεται, να καυτηριάσει την πληγή και να επιτρέψει στην υπόλοιπη Ευρωζώνη να συνεχίσει» την πορεία της, τόνισε και συμπλήρωσε:

«Πολύ αμφιβάλλω ότι ισχύει αυτό. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για οποιοδήποτε (κράτος) μέλος της Ένωσης».

Επιπλέον, συμπλήρωσε, «μόλις μπει στο μυαλό του κόσμου ότι η νομισματική ένωση δεν διαρκεί για πάντα, θα αρχίσει η σπέκουλα... ποια (χώρα) θα είναι η επόμενη; Αυτή η ερώτηση είναι ο διαλύτης της νομισματικής ένωσης. Αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια, να κλιμακώνονται οι πολιτικές εντάσεις, να τρέπονται σε φυγή κεφάλαια».

Οι δηλώσεις του έλληνα υπουργού Οικονομικών μαγνητοσκοπήθηκαν πριν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δηλώσει το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον ότι η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον καλύτερους μηχανισμούς από ό,τι στο παρελθόν για να αντιμετωπίσει μια νέα ελληνική κρίση χρέους, προειδοποιώντας όμως ότι θα εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters