22 Απριλίου 2015

Αποβλήθηκε το Δημόσιο από πολιτική αγωγή για συγκεκριμένα ακίνητα της υπόθεση Βατοπεδίου

Το δικαστήριο έκρινε ότι τις περιπτώσεις πέντε ακινήτων το ελληνικό Δημόσιο δεν θα πρέπει να παρίσταται ως πολιτική αγωγή για πέντε ακίνητα, για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις από τα πολιτικά δικαστήρια
Την αποβολή το Δημοσίου από πολιτική αγωγή σε βάρος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου για πέντε από τα ανταλλαχθέντα ακίνητα, για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Το δικαστήριο απέβαλε το ελληνικό Δημόσιο αναφορικά και με το σκέλος της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένει ως πολιτική αγωγή για την ανταλλαγή των υπολοίπων ακινήτων.
Για τις υπόλοιπες ενστάσεις, όπως το ύψους της ζημίας που φέρεται ότι υπέστη το Δημόσιο από τις αποκαλούμενες "ιερές ανταλλαγές" οι δικαστές επιφυλάχθηκαν να εκδόσουν την απόφασή τους, μετά την ολοκλήρωση της ακροματικής διαδικασίας.
Νωρίτερα,  η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αποβολή της πολιτικής αγωγής σε βάρος της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη, με το σκεπτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο έλαβε γνώση των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται, στις 12 Φεβρουαρίου 2010, όταν ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντοπλή στο Νομικο Συμβούλιο του Κράτους να ασκήσει κάθε νόμιμη ενέργεια για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
Από τότε, είχε προθεσμία 6 μηνών προκειμενου να καταθέσει αγωγή σε βάρος της Αικ. Πελέκη, κάτι που δεν έπραξε. Συνεπώς, κατά την εισαγγελική λειτουργό, "το Δημόσιο δεν μπορεί να παρασταθεί ούτε για την υποστήριξει της κατηγορίας σε βάρος της κατηγορουμένης".
Επιπλέον, η εισαγγελέας εισηγήθηκε και έγινε δεκτό από το δικαστήρια την αποβολή της πολιτικής αγωγής ως προς το σκέλος της διεκδίκησης αποζημίωσης του Δημοσίου από την Ι.Μ. Βατοπεδίου για τα πέντε ακίνητα, για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις των πολιτκκών δικαστηρίων υπέρ της Μονής.
Στη συνέχεια, όλοι οι κατηγορούμενοι δια μέσω των συνηγόρων τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του ηγούμενου Εφραίμ, Γ. Γιαννίδης, τόνισε πως ο εντολέας του "έπαξε εν πνεύματι δικαίου και με την πεποίθηση πως έκανε το σωστό".