25 Απριλίου 2015

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε…»

Δεν υπάρχει άλλο σχέδιο μόνο η παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ, δηλώνουν υπουργοί Οικονομικών χωρών της Ε.Ε.

Με την κοινή – σε ότι αφορά την Ελλάδα – θέση, ότι άλλο σχέδιο πέραν αυτού της παραμονής της στη ζώνη του Ευρώ δεν υφίσταται, ολοκληρώθηκαν στη Ρίγα της Λετονίας οι συνοδοί των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ.
«Δεν υπάρχει σχέδιο Β, ούτε Γ, ούτε Δ, ούτε Ε…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν, ερωτηθείς σήμερα αν υπάρχουν ευρωπαϊκά σχέδια για την περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας απο τη ζώνη του ευρώ, ενώ σε ανάλογο τόνο ήταν και οι δηλώσεις όλων σχεδόν των υπουργών της Ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει σχέδιο Β» δήλωσε προσερχόμενος στο Ecofin, στη Ρίγα, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
Εξάλλου, ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών, Ντούσαν Μράμορ, θέλησε να διευκρινίσει ότι με τη χθεσινή του αναφορά για «σχέδιο Β», δεν αναφερόταν στην περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαβουλεύσεις και την ανάγκη εξεύρεσης άλλης διαδικασίας.
Σε ότι αφορά στον Γερμανό υπουργό Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη της καγκελαρίου Μέρκελ ότι θα κάνει τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, απάντησε θετικά, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν είναι βέβαιο ότι η αποφασιστικότητα της καγκελαρίου αρκεί. Ερωτηθείς, επίσης, και αυτός αν υπάρχει σχέδιο Β, δηλαδή σχέδιο για την αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, δεν θέλησε να δώσει σαφή απάντηση και ενέπλεξε το όλο ζήτημα με την ενοποίηση της Γερμανίας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας υπεύθυνος πολιτικός.
Από την άλλη είναι βέβαιο ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκηςεπικρίθηκε έντονα χθες από τους ομολόγους του της ζώνης του ευρώ για την βραδυπορεία που, κατά τη γνώμη τους, υπάρχει στις διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών. Ο Έλληνας υπουργός αντέτεινε ότι δεν ευθύνεται η Ελλάδα για τις οποίες καθυστερήσεις και άφησε να εννοηθεί οτι ως ένα βαθμό αυτές οφείλονται και σε κάποιες δογματικές εμμονές ορισμένων κρατών της ευρωζώνης.
Διπλωματικές πηγές αναγνώρισαν, πάντως, σήμερα στη Ρίγα ότι η διαδικασία που ακολουθείται εσχάτως στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές είναι ως ένα βαθμό προβληματική και ότι θα πρέπει να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ως την 11η Μαΐου. «Η λύση δεν είναι φυσικά η επιστροφή στην τρόικα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές τονίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα οτι «ακόμη και αιωνιότητα δεν διαρκεί για πάντα».
Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γκέργκ Σέλινγκ, μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας» είπε και πρόσθεσε: «Ελπίζω ο κ. Βαρουφάκης να έλαβε το μήνυμα που του έστειλε χθες το Eurogroup».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ανώνυμος παράγοντας του Eurogroup, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός δύο εβδομάδων. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, πάντως, ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν ανεπίλυτα είναι το θέμα του Ασφαλιστικού, το οποίο όπως ανέφερε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ελαστικότητα τόσο από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών, όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός Γ. Βαρουφάκης είχε διμερή συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο του Ecofin, στη Ρίγα. Στην πρωτεύουσα της Λετονίας ήταν επίσης τις τελευταίες δύο μερες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος στο περιθώριο της συνεδρίασης των διοικητών των 28 κρατών μελών της ΕΕ, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup , Γερούν Ντάισελμπλουμ.
http://www.fortunegreece.com/article/den-iparchi-schedio-v-oute-g-oute-d-oute-e/