25 Φεβρουαρίου 2015

Αρχίζει στο ειδικό δικαστήριο η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Αθήνα
Στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου κάθεται από την Τετάρτη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζει δύο κακουργήματα, της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, τα οποία αρνείται.
Η διαδικασία θα διεξαχθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και πρόκειται για τη δεύτερη ανάλογη δίκη, μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου για την υπόθεση Κοσκωτά.
Ο Γ.Παπακωνσταντίνου θα βρεθεί αντιμέτωπος με επτά δικαστές και έναν αντεισαγγελέα από τον Άρειο Πάγο και έξι από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσβησε τα ονόματα τριών συγγενών του από τη λίστα που παρέλαβε το 2010, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, από τη γαλλίδα τότε ομόλογό του Κριστίν Λαγκάρντ.

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου με πλειοψηφία 4-1 έκρινε πως «ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, με την ενέργειά του, αφ' ενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας, ως υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στην επίμαχη λίστα και αφ' ετέρου επιδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους».

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός αρνείται ότι αλλοίωσε την αρχική λίστα ή ότι υπήρξε συμφωνία με τους συγγενείς του να αφαιρέσει τα ονόματά τους, ενώ θα στηριχθεί στην άποψη του αρεοπαγίτη που μειοψήφισε.
«Το ενδεχόμενο της νόθευσης του αντιγράφου USB από τον κατηγορούμενο Γ.Παπακωνσταντίνου εξασθενίζει σοβαρά, εάν ληφθούν υπ' όψη οι παλινωδίες του Γιάννη Διώτη, οι μετακινήσεις του αντιγράφου USB μεταξύ τριών υπολογιστών, η πρόνοια να καταστραφεί το περιεχόμενό του όσο και τα αντίγραφα, επί των οποίων θα μπορούσαν να ανιχνευτούν ίχνη διαγραφής των τριών αρχείων, εφόσον η διαγραφή είχε γίνει επ' αυτών» ανέφερε η άποψη της μειοψηφίας στο βούλευμα.


Newsroom ΔΟΛ