16 Φεβρουαρίου 2015

Η επιστολή Ταμβάκη και η ομογένεια

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Εν μέσω πατριωτικής καλλιλογίας και καλών λόγων (προσωπικής;) συμπάθειας, ο π. πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Στέφ. Ταμβάκης σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θέτει επί τάπητος ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν τον Απόδημο Ελληνισμό.
Η ΡΗΡ είναι σε θέση να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν σύντομα και άλλες “παρεμβάσεις” επιφανών και ενεργών ομογενών τόσο για την επισήμανση προς τον Πρωθυπουργό των προβλημάτων που απασχολούν την ομογένεια και τους Απόδημους Έλληνες όσο και ως προς την ανάγκη πλέον οι τελευταίοι να “σπάσουν” μόνοι τους τον (τυχαίο;) αποκλεισμό τους από τη γενέτειρα.
Ο κ. Ταμβάκης,  στην επιστολή του, αν και αποφεύγει να φανεί δυσάρεστος στον πρωθυπουργό, αφήνει να διαφανεί, εντούτοις, μεταξύ των αράδων η δυασαρέσκεια της ομογένειας για το γεγονός ότι στην “εθνική υπερηφάνεια” που είδε να ξεχυλίζει η τηλεόραση,  στις προγραμματικές, δεν υπήρχε αναφορά σ΄ αυτήν!
Μολαταύτα, όπως και ο κ. Ταμβάκης επισημαίνει στην επιστολή του,  οι εκτός Ελλάδος Έλληνες παραμένουν στο πλευρό της πατρίδας.
Αυτό το τελευταίο απεδείχθη, άλλωστε έμπρακτα στη Βιέννη, χθες 9 Φεβρουαρίου 2015, κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα και την υποδοχή που επεφύλαξαν οι ομογενείς στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού -και αυτό ασχέτως του ότι ο κ. Τσίπρας τους λησμόνησε και τους δυσαρέστησε καταργώντας και αυτό ακόμη το υφυπουργείο…
Είναι σημαντικό, ωστόσο,  ότι στην επιστολή του ο κ. Ταμβάκης επαναφέρει ορισμένα από τα αιτήματα των ομογενών, που αφορούν:
  1. Στην σύσταση ενός Υπουργείου Απόδημου- Απανταχού Ελληνισμού.
  2. Την αναβάθμιση του Γενικού Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού σε Γενικό Γραμματέα.
  3. Την ψήφιση του νόμου για την επιστολική Ψήφο των ομογενών. Και,
  4.  Την επαναλειτουργία του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ)”.
Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα “ανοικτά” θέματα που απασχολούν έντονα τους Αποδήμους και τους Ομογενείς μας και στα οποία δεν αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή του  ο κ. Ταμβάκης, όπως είναι το φορολογικό, το εκπαιδευτικό, το στρατολογικό κ.α. και για τα οποία, πάντως,  οι ομογενείς διεκδικούν και αναμένουν λύσεις από την νέα Κυβέρνηση.
Ένα ερώτημα που θέτουν ομογενειακοί κύκλοι που παρεπιδημούν στην Αθήνα, είναι εάν και κατά πόσο μπορεί η ομογένεια και ο Απόδημος Ελληνισμός να αξιοποιηθούν σήμερα, όπως ζητά ο κ. Ταμβάκης, και μάλιστα,  από μία κυβέρνηση η οποία αφεαυτής δεν φαίνεται να αποδίδει στην προέκταση του ελληνικού συνόρου τη σημασία και την αξία που έχει.
“Δεν μπορείς να εκλιπαρείς, σχεδόν, για να σε αξιοποιήσουν. Ή αντιλαμβάνονται την αξία σου και εκείνοι σου ζητούν τη συνδρομή σου, ή δεν υπολογίζουν σ΄ αυτήν και επόμενως, εάν έχεις δύναμη επιβάλεις τα <θέλω> και τα <πρέπει> μόνος σου. Ή αν είσαι αποφασισμένος να συνδράμεις <ιδία βουλήσει> τη γενέτειρα, το πράττεις.  Εδάλλως δεν έχει νόημα να ζητάς σε αξιοποιήσουν”, τόνιζαν στην ΡΗΡ.
Ορισμένα. μάλιστα, πρώην μέλη του προεδρείου του ΣΑΕ “καταλογίζουν” στον κ. Ταμβάκη “υπερβολική ευγένεια” στην διεκδίκηση των αιτημάτων της ομογένειας ενώ υπενθύμιζαν ότι και το ΣΑΕ, με την πολιτική που ακολούθησε,  “δεν είναι άμοιρο ευθυνών που δεν ψηφίστηκε το 2009 ο νόμος για την ψήφο των Αποδήμων”.
Ασχέτως αυτών, το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας κατάργησε το Υφυπουργείο Απόδημου Ελληνισμού, σηματοδοτεί την α -τύχ (η) ία του αιτήματος για σύσταση ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ Αποδήμου Ελληνισμού…
Η αναβάθμιση από διευθυντή σε Γενικό Γραμματέα του προκαθήμενου (ασχέτως προσώπων) της ΓΓΑΕ, μάλλον δεν θα αποδώσει τίποτε στον Απόδημο Ελληνισμό. Προϋπήρξε θέση Γενικού Γραμματέα με τα γνωστά στους Απόδημους αποτελέσματα…
Η δε ψήφος των Αποδήμων έχει καταντήσει “ανέκδοτο” που πλέον ούτε γέλια προκαλεί!
Θα έλθει η ώρα που οι Απόδημοι θα πάρουν στα χέρια τους την τύχη τους ΚΑΙ την ψήφο τους.
Μέχρι τότε, τα πολιτικά κόμματα θα μετρούν “κουκιά”, θα χαράσσσουν τεθλασμένες και  θα ομφαλοσκοπούν, εντός εκτός και επί τα αυτά, ποιό θα κερδίσει και ποιό θα χάσει έδρες…
Σε ό,τι αφορά την επαναλειτουργία του ΣΑΕ, αυτό κι αν έχει καταντήσει “ολλανδικό αστείο”!
Η παρούσα κυβέρνηση κι αν ακόμη αποφασίσει να ασχοληθεί μ΄αυτό, θα αποτύχει, αφού θα κάνει “μία από τα ίδια” καθώς σύμφωνα με το πρόγραμμά της, αποκλείει την είσοδο φυσικών προσώπων στο ΣΑΕ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προτιμάει την “οργανωμένη” ομογένεια, για προφανείς λόγους. Αλλά αυτοδύναμο και αυτοχηματοδοτούμενο ΣΑΕ, χωρίς τα φυσικά πρόσωπα, ούτε στα παραμύθια μπορεί να σταθεί!..
Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται στη θεωρία, θα το καταλάβουν στην πράξη…
Κατά τα λοιπά, από την επιστολή του π. Προέδρου του ΣΑΕ, εκτός του ότι απουσίαζουν, όπως προτάξαμε, πολλά σημαντικά προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους Απόδημους,  δεν είδαμε και την παραμικρή αναφορά στα εθνικά θέματα για τα οποία ο Απόδημος Ελληνισμός έχει δώσει αγώνες σκληρούς και επιτυχείς, στο παρελθόν, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Αυστραλία, τον Καναδά,  την Ευρώπη και αλλού.
Ένα ερώτημα, τέλος, είναι εάν και ποιούς ομογενείς εκφράζει πλέον το παλιό ΣΑΕ και το μη υφιστάμενο σήμερα προεδρείο του.