26 Φεβρουαρίου 2015

Τα δύσκολα τελείωσαν! Και τώρα αρχίζουν τα… πιο δύσκολα!

Γράφει ο Τάκης Χατζής  
Αδυναμία να τα καταφέρει η χώρα μας να ανταπεξέλθει στην κάλυψη των υποχρεώσεών της, χωρίς χρηματοδότηση, μέσα στο τετράμηνο, εξέφρασε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας αποκαλύπτοντας ότι το δημοσιονομικό κενό έχει εκτοξευτεί στα 5-7 δισ. ευρώ αντί των 2,5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν πριν τις εκλογές. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον ΒΗΜΑ fm, είπε ότι το καλοκαίρι χρειαζόμαστε 11 δισ. και οι Γερμανοί ανεβάζουν τις συνολικές ανάγκες τις χώρας στα 40 δισ.!   
Ε, δεν χρειάζεται να έχει κανείς μάστερ οικονομικών για να καταλάβει ότιυπάρχει πρόβλημα… Και μάλιστα πρόβλημα τόσο μεγάλο που κάνει τους γερμανούς να μιλάνε για νέα χρηματοδότηση 20 δισ. το καλοκαίρι, η οποία θα συνοδεύεται (φυσικά) από 3ο Μνημόνιο. Μνημόνιο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; «Ποτέ μην λες ποτέ» σχολίασε ο χερ Σόιμπλε. Και ας μην βιαστούμε να τον «καταχεριάσουμε». Τουλάχιστον όχι πριν ρίξουμε μια ματιά σε αυτά που είπε (στα Παραπολιτικά 90,1) ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: 
«Καταρχάς συνεχίζεται η εποπτεία. Αυτό που λέει ο Μανόλης Γλέζος, ότι βαφτίσουμε το ψάρι, κρέας υπάρχει. Η τρόικα συνεχίζει να υπάρχει. Δεν έχουμε ευχέρεια να περάσουμε ότι θέλουμε μέσα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πάντοτε είναι υπό συνεννόηση με τους λεγόμενους θεσμούς. Και θα μας βάλουνε για 4 μήνες σε πάγο. Θα είναι 4 θανατηφόροι, δύσκολοι μήνες, και θα μας πάνε σε ένα μεγάλο, τρίτο μνημόνιο, το οποίο και πρέπει να ψηφιστεί και μέσα από την ελληνική Βουλή».  
Βεβαίως, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης εξερχόμενος της συντονιστικής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, τόνισε ότι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους και το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για να καλυφθεί η χρηματοδότηση ομαλά και ασφαλώς. Πρόσθεσε μάλιστα ότιθα πρέπει να έχουμε υπομονή δύο με τρεις μήνες και δεν θα υπάρχει κενό. Αν επαληθευτεί, έχει καλώς. Αν όμως διαψευστεί;  
Η Ελλάδα- πιθανότατα, δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του Ιουνίου όταν η 4μηνη παράταση της διάσωσης λήξει. Θα πρέπει λοιπόν, να εξασφαλίσει μια νέα συμφωνία χρηματοδότησης, που θα συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο, όπως και αν το βαφτίσει ο Βαρουφάκης. Αυτό έρχεται φυσικά σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή κατά την οποία η συμφωνία θα είναι μια συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ 100%. Χωρίς δηλαδή να ευθύνεται κάποιος άλλος.
Γι αυτό, αν την περασμένη Παρασκευή είπαμε ότι τα δύσκολα τελείωσαν, τώρα οφείλουμε να πούμε ότι αρχίζουν τα… πιο δύσκολα! 
newpost.gr