14 Φεβρουαρίου 2015

Ο ισπανικός Τύπος για τη «βεντέτα» Τσίπρα - Ραχόι

Στο ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που διαπιστώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ισπανού ομολόγου του Μαριάνο Ραχόι αναφέρονται δημοσιεύματα στον Ισπανικό Τύπο, στα οποία γίνεται λόγος και για την προοπτική της επίτευξης τελικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - Ε.Ε..
Η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας, η El País, τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της για τη χθεσινή σύνοδο «Με ισχνά ερείσματα παρέμεινε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο», προσθέτοντας πως «όλη η Ευρώπη επιζητεί μία συμφωνία με την Ελλάδα, κανείς δεν επιθυμεί κάποιο ατύχημα».
«Έπειτα από ένα ιδιαζόντως τεταμένο Eurogroup οι ηγέτες της Ε.Ε. υποδέχθηκαν τον Έλληνας πρωθυπουργό με κάποια ανησυχία λόγω της επιθετικής ρητορικής από την πλευρά της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες, αλλά επίσης με βούληση να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας. Την προηγούμενη ημέρα, κατά την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μόνον η Γαλλία κι η Κύπρος υποστήριξαν -σε γενικές γραμμές-την Ελλάδα», αναφέρεται.
Η εφημερίδα στέκεται στο σχόλιο του κ. Τσίπρα για την αρνητική στάση του Ισπανού πρωθυπουργού. «Ο Ραχόι δεν μπόρεσε να του απαντήσει (στον Αλ. Τσίπρα) γιατί όταν μιλούσε ο Έλληνας ηγέτης αυτός ήδη βρισκόταν στο αεροπλάνο για την Ισπανία. Όμως νωρίτερα, υπήρξε ο πλέον επικριτικός κατά του Τσίπρα», γράφει η El País.
«Η ισπανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατά τις πρώτες ημέρες της θητείας της», προσθέτει η εφημερίδα, διαπιστώνοντας πως «ο Ραχόι κι η ομάδα του γνωρίζουν σαφώς πως ό,τι κερδίσει ο Τσίπρας θα κεφαλαιοποιηθεί αμέσως από το Podemos, εν είδει "φαινομένου-καθρέπτη"».
«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει 'πολιτική μεταδοτικότητα' μεταξύ της Ελλάδας και της Ισπανίας, αλλά γνωρίζει πως ο Πάβλο Ιγλέσιας θα επωφεληθεί από όποια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα. Για παράδειγμα, εάν καταφέρει να εγκριθεί η προεκλογική του εξαγγελία για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, όταν στην Ισπανία ο Ραχόι έχει παγώσει έως το 2015 το αντίστοιχο ποσόν στα 648,6 ευρώ, με ελάχιστη αύξηση κατά μόνον 3 ευρώ, αυτή η επιτυχία αυτομάτως θα χρησιμοποιηθεί κατά του ΡΡ», συμπληρώνει.
Η άλλη μεγάλη εφημερίδα της χώρας, El Mundo, δανείζεται για τίτλο στο άρθρο της μία αποστροφή από τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα τη δήλωσή του ότι «ο Ραχόι σφάλλει εξωτερικεύοντας τις εσωτερικές του, εθνικές, πολιτικές ανησυχίες».
Κάνει εκτενή αναφορά σε αποσπάσματα της συνέντευξης του Πρωθυπουργού αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής και μεταξύ άλλων γράφει πως σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το μνημόνιο κι η τρόικα, όπως τη γνωρίσαμε είναι πλέον παρελθόν».
Η φίλα προσκείμενη στο κίνημα Podemos ηλεκτρονική εφημερίδα El Público, αναφέρεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι Ραχόι και Τσίπρας δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία.
 «Ο Ραχόι, που δεν χαιρέτισε τον Τσίπρα, καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είναι ο τίτλος σχετικού άρθρου, στο οποίο αναφέρεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός «κληθείς να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τι εντύπωση του άφησε ο Έλληνας ομόλογός του υπογράμμισε πως ρόλος του δεν είναι να κρίνει πρόσωπα κι επανέλαβε πως η ΕΕ έχει βοηθήσει πολύ την Ελλάδα».
Υπενθυμίζοντας πως «η Ισπανία έχει συνεισφέρει 26 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Ελλάδας», ο κ. Ραχόι δήλωσε πως «θεωρεί ότι οι συνθήκες αποπληρωμής των δανείων είναι 'θαυμάσιες'». «Για τον Ισπανό πρωθυπουργό το τρέχον πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η ανάπτυξη κι η δημιουργία θέσεων εργασίας», συνεχίζει η El Público.
Πηγή: ΑΜΠΕ