26 Φεβρουαρίου 2015

Ποιοι είδαν την Κωνσταντοπούλου να καταψηφίζει και τον Λαφαζάνη να «ρίχνει» λευκό

poioi-eidan-thn-kwnstantopoyloy-na-katapshfizei-kai-ton-lafazanh-na-rixnei-leyko

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  
Τι ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία-σοκ στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ; Κάποιοι συνάδελφοί της βουλευτές υποστηρίζουν ότι είδαν την Πρόεδρο της Βουλής να σηκώνει το χέρι της και να καταψηφίζει την πρόταση της κυβέρνησης για την συμφωνία με τους δανειστές. 
Η εικόνα είναι ασαφής καθώς η ψηφοφορία έγινε αργά το βράδυ κεκλεισμένων των θυρών, όπως άλλωστε κλειστή ήταν όλη η συνεδρίαση από το πρωί και οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν με την ανύψωση των χεριών χωρίς να γίνει καταμέτρηση. 
Στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για ενδεικτική ψηφοφορία κατά την οποία εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η συμφωνία με τους δανειστές, όμως προκαλεί σοκ αφού σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 15 βουλευτές ψήφισαν είτε λευκό είτε κατά μη αποδεχόμενοι το περιεχόμενό της. Σ’ αυτούς τους βουλευτές κάποιοι είδαν και την Πρόεδρο της Βουλής. Οπωσδήποτε όμως λευκό ψήφισε οΠαναγιώτης Λαφαζάνης και άλλα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ ο Στάθης Λεουτσάκος ψήφισε κατά. Εκπρόσωποι της Πλατφόρμας έλεγαν αργότερα ότι οι αρνητικές ψήφοι ήταν περισσότερες από 25, ωστόσο από την πλειοψηφία τόνιζαν ότι ο αριθμός ήταν αισθητά πιο μικρός. 
Η πραγματικότητα ωστόσο δείχνει ότι εάν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πουδεν στηρίζουν την συμφωνία κληθούν να την επικυρώσουν στην Βουλή τότε ενδεχομένως να μην μπορεί να περάσει, αφού διαφωνίες άρχισαν να εκδηλώνονται και στους κόλπους των ανεξαρτήτων Ελλήνων. 
Η χθεσινή εξέλιξη προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου που διαπιστώνει πόσο μεγάλο ρήγμα υπάρχει στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ρήγμα που απειλεί να τινάξει όλη την συμφωνία στον αέρα
Από το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει από τους βουλευτές να ξεκαθαρίσουν την στάση τους λέγοντας ότι μπορεί να γίνει ψηφοφορία. Στην διάρκεια της ημέρας όμως αυτή η προοπτική είχε ατονίσει καθώς οι ενστάσεις και διαφοροποιήσεις δεν ήταν τόσο έντονες που να επιβάλουν την έγκριση της κοινοβουλευτικής ομάδας. 
Όταν όμως ο πρωθυπουργός επέστρεψε στην αίθουσα της Γερουσίας αποφασίστηκε να γίνει ψηφοφορία και τα αποτελέσματα ήταν ανατρεπτικά.
Σήμερα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ παρόντος του Αλέξη Τσίπρα.