27 Φεβρουαρίου 2015

H Ελλάδα «μπορεί να χρειαστεί νέο δάνειο 30 δισ. ευρώ»Αθήνα
Ολοταχώς για τρίτο Μνημόνιο και δάνειο οδεύει η Ελλάδα εκτιμούν πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Ειδικότερα κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι «η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία».

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει ο εν λόγω αξιωματούχος, οι πιστωτές συζητούσαν την πιθανότητα να υπάρξει νέο πρόγραμμα στήριξης πριν ακόμη διεξαχθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Υπήρχε «συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των πιστωτών, από τον Σεπτέμβριο του 2014, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε χρειαστεί ένα τρίτο δάνειο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο εν λόγω αξιωματούχος δηλώνει πως είναι πιθανό ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα.

Παράλληλα, τονίζει ότι η συμφωνία του Eurogroup μπορεί να αλλάξει, ενώ κάνει λόγο για πολλούς στο Eurogroup που δεν πείσθηκαν από τις δεσμεύσεις της Αθήνας.

Αναφορικά με το χρέος της Ελλάδας, ο ίδιος αξιωματούχος σημειώνει πως μέσα στο επόμενο διάστημα των τεσσάρων μηνών δεν θα υπάρξουν συζητήσεις περί ελάφρυνσης.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα σενάρια στην Γερμανία που αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα χρειαστεί σύντομα και τρίτο πακέτο διάσωσης.

Μετά το ρεπορτάζ της Rheinische Post, η οποία ανέφερε ότι ήδη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ετοιμάζεται για τρίτο πακέτο στήριξης, ήρθαν και δηλώσεις από το Βερολίνο που δείχνουν πως το σενάριο είναι σχεδόν εμπεδωμένο για τους γερμανούς πολιτικούς.

Χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, σε δηλώσεις του εμφανίστηκε σίγουρος για τρίτο πακέτο.

«Το αποφασιστικό ερώτημα θα τεθεί πριν το καλοκαίρι: Αν η Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη, πρέπει να της δοθεί ένα τρίτο πακέτο ύψους λίγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο Σνάιντερ για να προσθέσει ότι «μια χρηματοδότηση των υπό λήξη χρεών της μέσω δανείων από τις αγορές αποτελεί αυταπάτη».

Συζήτηση για την Ελλάδα και στο ΔΣ του ΔΝΤ

Για την Ελλάδα συζήτησαν την Τετάρτη στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τη συνεδρίαση ωστόσο να μην χαρακτηρίζεται έκτακτη. Ενημέρωση για τις εξελίξεις από τις ελληνικές εκλογές μέχρι σήμερα έκανε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, ο κ. Τόμσεν φέρεται να είπε ότι το Ταμείο δεν έχει πρόβλημα με τους διαφορετικούς όρους που υιοθετεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την τρόικα και το μνημόνιο. Είμαστε ανοικτοί να το ονομάσουμε ό,τι θέλουν, φέρεται να είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι το MoU (Μνημόνιο) πρέπει να υπάρχει, καθώς από τη στιγμή που η Ευρώπη ζητά να ελέγχεται η υλοποίηση των μέτρων και του Προγράμματος, πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο και να είναι όλα γραπτά και υπογεγραμμένα.
Αναφερόμενος στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, ο Πολ Τόμσεν φέρεται να δήλωσε ότι ο κατάλογος καλύπτει σε γενικές γραμμές θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν το επόμενο διάστημα και είναι αρκετός ως μια αφετηρία. Πρόσθεσε, όμως, πως πρέπει να συζητηθούν τα σοβαρά θέματα όπως περιλαμβάνονται στην επιστολή της κ. Λαγκάρντ προς τον πρόεδρο του Eurogroup και η Αθήνα να αναπτύξει τις λεπτομέρειες του προγράμματός της, κάτι για το οποίο -όπως φέρεται να είπε- έχει επιδείξει διάθεση.
Newsroom ΔΟΛ