17 Φεβρουαρίου 2015

Η δηλώση του Βαρουφάκη που ξεφτίλισε τον Ντάισελμπλουμ!

Το «θρίλερ» που επικράτησε πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξη τύπου...
Ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως ο Π. Μοσχοβισί του παρουσίασε σχέδιο με το οποίο η ελληνική πλευρά συμφωνούσε για να έρθει στην συνέχεια ο Γ. Ντάισελμπλουμ και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα.


«Πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα σχέδιο που θα μπορούσα να υπογράψω εκείνη την στιγμή και το οποίο αναγνώρισε την ανθρωπιστική κρίση και παράλληλα παρουσίαζε ένα μεταβατικό πρόγραμμα τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο πριν μπούμε στην αίθουσα το κείμενο αποσύρθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup και μου παρουσίασε ένα άλλο, που μας πήγαινε πίσω και μας μιλούσαν πάλι για το ισχύον πρόγραμμα και την παράταση του, με μοναδική αλλαγή την ευελιξία του προγράμματος, χωρίς να μας πουν τίποτα περισσότερο. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαμε να υπογράψουμε αυτό το κείμενο.»

Με κατηγορηματικό τρόπο ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν παίζει κανένα παιχνίδι και πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει αποτύχει.

«Δεν μπλοφάρουμε δεν παίζουμε ζητάμε μια πραγματική συμφωνία. Έχουμε μόνο «plan A» δεν υπάρχει «plan B». Είμαστε στην ευρωζώνη θέλουμε να μείνουμε στην ευρωζώνη και η κυβέρνηση είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Ο πραγματικό λόγος που δεν συμφωνήσαμε ήταν γιατί ήθελαν να συμφωνήσουμε με ένα πρόγραμμα που δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση και αποπληθωρισμό».

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Ο πραγματικό λόγος που δεν συμφωνήσαμε ήταν γιατί ήθελαν να συμφωνήσουμε με ένα πρόγραμμα που δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση και αποπληθωρισμό.

Πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα σχέδιο που θα μπορούσα να υπογράψω εκείνη την στιγμή και το οποίο αναγνώρισε την ανθρωπιστική κρίση και παράλληλα παρουσίαζε ένα μεταβατικό πρόγραμμα τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο πριν μπούμε στην αίθουσα το κείμενο αποσύρθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup και μου παρουσίασε ένα άλλο, που μας πήγαινε πίσω και μας μιλούσαν πάλι για το ισχύον πρόγραμμα και την παράταση του, με μοναδική αλλαγή την ευελιξία του προγράμματος, χωρίς να μας πουν τίποτα περισσότερο. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορούσαμε να υπογράψουμε αυτό το κείμενο.

Δεν μπλοφάρουμε δεν παίζουμε ζητάμε μια πραγματική συμφωνία. Έχουμε μόνο «plan A» δεν υπάρχει «plan B».

«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Πιστεύω τελικά ότι θα υπάρξει συμφωνία που θα θεραπεύει την Ελλάδα».