17 Φεβρουαρίου 2015

το ΔΥΝΑΤΟ ΧΑΡΤΙ του Τσίπρα για να κερδίσει τη ΜΑΧΗ στο ΕUROGROUP!!

502

Η Ευρώπη έχει να χάσει πολύ περισσότερα από τα χρήματα, όσον αφορά στο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, τονίζει το Bloomberg ενώ επισημαίνει ότι η στρατηγική θέση της χώρας είναι ίσως το δυνατότερο “χαρτί” του Αλέξη Τσίπρα, κι αυτό έχει φανεί από τις πρόσφατες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία .
Μπορεί οι συνομιλίες να επικεντρώνονται στο ελληνικό χρέος αλλά ίσως ο καταλύτης για τη Γερμανία και τις παραχωρήσεις προς την Ελλάδα αποτελέσει η στρατηγική θέση της χώρας και η σημασία της για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την αποτυχία της νέας κυβέρνησης στη Λιβύη στο νότο, την εύθραυστη εκεχειρία στην Ουκρανία στα βόρεια και τις εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και των λιμανιών στην ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται” αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.
“Αποτελεί ερώτημα εάν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, είναι έτοιμοι να αφήσουν μια μαύρη τρύπα κι ένα κενό ασφαλείας σε μια τέτοια περιοχή. Μια τέτοια απώλεια μπορεί να μην είναι αποδεκτή από μια Ευρώπη που επιθυμεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα διεθνή αλλά και εγχώρια δρώμενα” τονίζει ο Θάνος Ντόκος, διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ.
“Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των αξιωματούχων φαίνεται να οδεύουν προς αδιέξοδο. Η γεωπολιτική και η πίεση από τις ΗΠΑ να παραμείνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ μπορεί ίσως να παίξει κάποιο ρόλο στην υποχώρηση των Ευρωπαίων” εκτιμά ο Neil Mackinnon, στρατηγικός αναλυτής στην VTB Capital Plc.
Η στρατηγική θέση της χώρας είναι ίσως το δυνατότερο “χαρτί” του Αλέξη Τσίπρα, κι αυτό έχει φανεί από τις πρόσφατες επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία, επισημαίνει το Bloomberg.
makeleio