14 Φεβρουαρίου 2015

«Απαισιόδοξος» για συμφωνία τη Δευτέρα ο Ντέισελμπλουμ

«Απαισιόδοξος» σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, δηλώνει ο πρόεδρος του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντέισελμπλουμ.
«Είμαι πολύ απαισιόδοξος όσον αφορά την προσπάθεια επίτευξης μιας χειροπιαστής συμφωνίας τη Δευτέρα», δήλωσε ο κ. Ντέισελμπλουμ στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS, υποστηρίζοντας πως «οι Έλληνες έχουν πολύ μεγάλες φιλοδοξίες αλλά οι δυνατότητες, δοθείσης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, είναι περιορισμένες».
«Δεν εκταμιεύουμε χρήματα παρά μόνο όταν υλοποιούνται πρόοδοι και όταν υλοποιούνται νέες μεταρρυθμίσεις και αυτό δεν συμβαίνει πλέον εδώ και μήνες», εξήγησε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, ενώ πέταξε το «μπαλάκι» στην ελληνική πλευρά, λέγοντας: «Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα».
Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια την πρόθεσή της να μην ανανεώσει το πρόγραμμα όπως αυτό ισχύει σήμερα, υπενθύμισε ο Γερούν Ντέισελμπλουμ. Το Eurogroup, πρόσθεσε, έχει επίσης εκφράσει με μεγάλη σαφήνεια τη θέση ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα για αλλαγές παρά μόνο στην περίπτωση που το πρόγραμμα συνεχίσει να εφαρμόζεται».
Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι ανέμενε από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.