16 Φεβρουαρίου 2015

Προς απόλυτο ναυάγιο στο Eurogroup; – Η Αθήνα απομονωμένη από τους εταίρους

Panhellenic Post - The Online Newspaper of Hellenism 
http://PanhellenicPost.com

Εγκλωβισμένη η Αθήνα στην γραμμή της μονομερούς απόρριψης του Μνημονίου και της Τρόικα, αλλά και χωρίς κοστολογημένο Πρόγραμμα των αλλαγών που ζητάει, οδηγεί το “Γιουρογκρούπ” σε ναυάγιο αρνούμενη να αποδεχθεί παράταση του Προγράμματος . Μάλιστα ακούστηκαν φωνές στο Gurogroup περί “ακαταλληλότητας” του κ. Βαρουφάκη να είναι υπουργός Οικονομικών και ζητούν από την Αθυήνα να τον αντικαταστήσει! Πάντως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικότερα,
Την “Εικόνα εμπλοκής στο Eurogroup παρουσιάζει με non paper το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη.
Στο κείμενο επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που δεν συνάδει με τα όσα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, ενώ γίνεται λόγος για «παράλογη και μη αποδεκτή επιμονή» ορισμένων κύκλων για την εφαρμογή του μνημονίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα, ξεκαθαρίζεται στο non paper. Πάντως οι Έλληνες αξιωματούχοι εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με τους ευρωπαίους εταίρους.
Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει:
«Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.
»Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος “έφυγε” από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.
»Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».
Τι αναφέρει το έγγραφο που απορρίπτει η Αθήνα
Για αποδοχή εξάμηνης τεχνικής παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, μέσω προφανώς υποβολής σχετικού αιτήματος, και για δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωσή του καλούσε την Ελλάδα το προσχέδιο που τέθηκε προς συζήτηση στο Eurogroup προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Αθήνας που το απορρίπτει κάθετα, σύμφωνα με το Reuters.
Στο εν λόγω προσχέδιο γίνεται λόγος και για χρήση «της ελαστικότητας του υφιστάμενου προγράμματος».
Ειδικότερα, το προσχέδιο ανέφερε: “Το Eurogroup συνεχίζει να εκτιμά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία έτη. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μία ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές διατήρησαν την αναμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης της τεχνικής βοήθειας.
Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της δουλειάς που έχει αναληφθεί από τους θεσμούς και τις ελληνικές αργές. Καλωσορίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές προτεραιότητες πολιτικής μπορούν να συμβάλουν σε μία ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας”.
Στη συνέχεια στο προσχέδιο ακολουθούν ορισμένες σειρές που έχουν διαγραφεί με στυλό συγκεκριμένα πρόκειται για το σημείο που αναφέρει ότι:
«Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης».
Και συνεχίζει το κείμενο: “Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση τις υπάρχουσας ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως αποφύγουν μονομερείς ενέργειας και θα εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά το πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τις συντάξεις.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιοδήποτε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και να μην θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα γεφυρώσει το χρόνο που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν πάνω σε μία ακόλουθη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του στο νέο διακανονισμό. Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.
Επιπρόσθετα, πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν συνετό να επεκτείνουμε κατά έξι μήνες την περίοδο διάθεσης ομολόγων του EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup είναι θετικό απέναντι σε μία τέτοια παράταση. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης και μπορούν μόνο να αποδεσμευθούν στη βάση μίας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μία απόφαση του Eurogroup.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στο παράσχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου”.
Έντονο παρασκήνιο με συνεχείς διαβουλεύσεις
Σημειώνεται ότι συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είχε ξεκινήσει.
Νωρίτερα, απαισιόδοξος για κατάληξη σε συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα στο Eurogroup δήλωσε ο Β.Σόιμπλε. Προσερχόμενος στο Eurogroup και μετά τη δήλωσή του ότι λυπάται τους Έλληνες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Όσο η Αθήνα δεν θέλει ένα πρόγραμμα δεν έχω να σκεφτώ επιλογές».
Αυστηρές και αιχμηρές δηλώσεις έγιναν και από άλλους υπουργούς Οικονομικών που συνέστησαν παράταση του ισχύοντος προγράμματος.