1 Ιουλίου 2010

Χρυσώνουν το χάπι του Ασφαλιστικού

Να «χρυσώσει» το χάπι στους ασφαλισμένους επιχειρεί η κυβέρνηση, που προχωρά σε ειδικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες ομάδες. Στόχος της πρωτοβουλίας -που αφορά, μεταξύ άλλων, μητέρες ανηλίκων, ασφαλισμένους πριν από το 1983 και ανασφάλιστους- είναι να περιοριστούν οι αντιδράσεις για τις επερχόμενες αλλαγές σε όρια ηλικίας και συντάξεις.Χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, μιλώντας στον ANT1, έδωσε διευκρινίσεις για μία σειρά καυτών θεμάτων:

Οι μητέρες ανηλίκων που συμπληρώνουν φέτος 5.500 ημέρες ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, ακόμα και αν δεν έχουν το όριο ηλικίας για να... ανοίξουν την πόρτα εξόδου.Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα μπορούν στο μέλλον -εφόσον θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα- να πάρουν σύνταξη με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους. Αλλά και τα επόμενα χρόνια οι γυναίκες θα βγαίνουν με βάση το όριο ηλικίας, που ισχύει τη χρονιά που «πιάνουν» τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.

Σημειώνεται πως τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα από το 2011 έως και το 2013 θα υπάρξει σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των μητέρων ανήλικων παιδιών. Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα -που προβλέπεται και στο μνημόνιο- το όριο ηλικίας θα πάει στο 65ο έτος για πλήρη σύνταξη και στο 60ό έτος για μειωμένη.


Οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να αναγνωρίζουν τις ημέρες εργασίας για να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν ασφαλιστεί σε ένα Ταμείο πριν... περάσουν στη μαύρη εργασία.
Σημειώνεται πως χθες υπήρξε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου τροπολογία για τα πλασματικά έτη ασφάλισης, που μπορούν να αναγνωρίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ουσιαστικά θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο με τον ιδιωτικό τομέα και σταδιακά οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αναγνωρίσουν έως και επτά πλασματικά έτη (μεταξύ των οποίων οι σπουδές και η εκπαιδευτική άδεια).


Συγκεκριμένα, και οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να αναγνωρίσουν τέσσερα έτη ασφάλισης το 2011, πέντε έτη το 2012, έξι έτη το 2013 και έως επτά έτη από το 2014 και μετά.
Οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 που συνταξιοδοτούνται με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας (π.χ. Δημόσιο, Ειδικά Ταμεία) δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια ρύθμιση και για όσους ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ πριν από την 1η Ιανουαρίου 1983. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι σήμερα συνταξιοδοτούνται με 35ετία σε ηλικία 58 ετών, ενώ μετά τις αλλαγές που προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο σταδιακά θα απαιτούνται 40 έτη δουλειάς και το 60ό έτος.