3 Ιουλίου 2010

Αισιόδοξος για τους στόχους ο Γ.Παπακωνσταντίνου

Αισιόδοξος ότι οι στόχοι που προβλέπονται στο τριετές πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της χώρας μας θα επιτευχθούν εμφανίστηκε για άλλη μία φορά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.Μιλώντας στην ΠΑΣΚΕ Οικονομολόγων επανέλαβε ότι ήδη το πρώτο πεντάμηνο του έτους επιτεύχθηκε μείωση 40% του ελλείμματος, προσθέτοντας πως και στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει τεθεί.

Σημείωσε πάντως πως αν και έχουν γίνει πολύ βασικά βήματα, η δουλειά τώρα αρχίζει. Για κάθε νέα εκταμίευση του δανείου που προβλέπει η συμφωνία στήριξης της Ελλάδος απαιτείται η υλοποίηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων, τη συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα πρέπει να την κάνουμε με εγρήγορση, σημείωσε.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο μνημόνιο ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι τα περισσότερα από οσα προβλέπονται έπρεπε να είχουν γίνει εδώ και χρόνια, αν και επισήμανε ότι εξαιρείται η μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ η μείωση των συντάξεων κ.λπ.
Ένα νέο φορολογικό, ο Καλλικράτης, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, είναι πολιτικές που προβλέπονται στο μνημόνιο και έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια αλλά συνεχώς τις αναβάλλαμε, συμβιβαζόμασταν, τις βάζαμε κάτω από το χαλί, ανέφερε χαρακτηριστικά, παραδεχόμενος πως «τώρα θα τις κάνουμε αναγκαστικά πιο βίαια, ίσως πιο άδικα».

Ο υπουργός Οικονομικών έστρεψε τα βέλη του στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την δύσκολη οικονομικά περίοδο προτείνει μόνο δράσεις που αυξάνουν τις δαπάνες και μειώνουν τα έσοδα.

Απευθυνόμενος στους οικονομολόγους της ΠΑΣΚΕ είπε ότι κανείς από το ακροατήριο αλλά και κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αισθάνεται ότι έχει ανάγκη να απολογηθεί. Παραλάβαμε πολύ έντονα προβλήματα μετά έξι χρόνια μιας απόλυτα καταστροφικής διακυβέρνησης, ένα υψηλότατο έλλειμμα, χρέος 300 δισ. ευρώ και την πλέον αναξιόπιστη χώρα στην Ευρώπη, σημείωσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αμείωτα τη δράση κατά της φοροδιαφυγής και της καταπάτησης των νόμων.
Καταλήγοντας ανέφερε ότι το μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας είναι να μπει η αναπτυξιακή μηχανή μπροστά και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από το δεύτερο εξάμηνο θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα από πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί.