1 Ιουλίου 2010

Σε υψηλό διετίας η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ιαπωνία

Έκθεση κλειδί (Tankan) της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει πως η επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανάμεσα στις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας βελτιώθηκε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο χάρις στη δυναμική ανάκαμψη της Ασίας από τη παγκόσμια ύφεση η οποία τόνωσε τις ιαπωνικές εξαγωγές για αυτοκίνητα, καταναλωτικές συσκευές και λοιπά αγαθά.H έκθεση Tankan για το επιχειρηματικό κλίμα έδειξε πως ο βασικός δείκτης για τις μεγάλες βιομηχανίες ήταν στο 1 όταν πριν από ένα τρίμηνο ήταν στο -14.


Το νούμερο αυτό δείχνει το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά ως καλές τις συνθήκες οικονομικής δραστηριότητας μείον το ποσοστό όσων τις εκτιμούν αρνητικές. Όσο υψηλότερο το νούμερο, τόσο καλύτερο το οικονομικό κλίμα.
Σημειώνεται πως οι προβλέψεις έδιναν -3 και είναι η πρώτη θετική καταμέτρηση μετά τον Ιούνιο 2008.
Όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της JPMorgan Securities Japan, Masamichi Adachi, «η βελτίωση της εμπιστοσύνης σημαίνει πως η πρόσφατη αναταραχή των χρηματοπιστωτικών αγορών δεν επηρέασε την πραγματική οικονομία». Συμπλήρωσε, δε, πως «η ανάκαμψη παραμένει απρόσβλητη».