15 Ιουλίου 2010

Ν. Γκρούεφσκι για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ: Έχουν εντατικοποιηθεί οι δραστηριότητες

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε σήμερα, στο Σαράγεβο, ότι τον τελευταίο καιρό έχουν εντατικοποιηθεί οι δραστηριότητες γύρω από το ζήτημα της ονομασίας, υπάρχουν συχνές επαφές, σε πρωθυπουργικό και υπουργικό επίπεδο, καθώς και κάποια βελτίωση του κλίματος στις διμερείς σχέσεις, ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει οποιαδήποτε κατάληξη στο ζήτημα.

Κατά τους τελευταίους μήνες, υπάρχει εντατική δραστηριότητα εκ μέρους του μεσολαβητή κ. Νίμιτς, με την ελπίδα πως από αυτές τις διαβουλεύσεις μπορεί να προκύψει κάτι, που θα συνεισφέρει στο να υπάρξει λύση και στο πλαίσιο αυτό εμείς υποστηρίζουμε την διαδικασία.
Υπάρχουν και εντατικές επαφές σε επίπεδο πρωθυπουργών και υπουργών Εξωτερικών και από αυτή την άποψη υπάρχει κάποια βελτίωση του κλίματος.

Ωστόσο, ακόμη δεν υπάρχει οποιαδήποτε λύση όσον αφορά το ζήτημα που μας επιβαρύνει επί μακρά περίοδο", είπε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Νίκολα Σπίριτς.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Εκτός του κ. Σπίριτς, ο κ. Γκρούεφσκι στο Σαράγεβο πρόκειται να συναντηθεί και με τον Χάρις Σιλάιζιτς, προεδρεύοντα της συλλογικής Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και με τους Νέμποϊσα Ραμαντάνοβιτς και Ζέλκο Κόμσιτς, μέλη της προεδρίας.
Ο κ. Γκρούεφσκι θα επισκεφθεί και την Μπάνια Λούκα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντιτς