7 Ιουλίου 2010

Εύσημα στην Ελλαδα και σχετική αισιοδοξία απο τον προεδρο της ΕΚΤ κΤρισέ





το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας είναι ρεαλιστικό και αποτελεί εδραία βάση οικονομικής ανάκαμψης, εκτιμά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.Οι εκτιμήσεις του κ. Τρισέ περιέχονται σε απαντητική του επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ι. Τσουκαλά. Ο κ. Τρισέ χαρακτηρίζει αναγκαία για την προοπτική ανάκαμψης τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα και δηλώνει ότι το πρόγραμμα βασίζεται σε ρεαλιστικές μακροοικονομικές υποθέσεις.
Το σχετικό χωρίο της επιστολής Τρισέ έχει ως εξής: 
«Απαντώντας στο τελευταίο μέρος της ερώτησής σας, θα ήθελα να επισημάνω ότι, λόγω της έλλειψης πειθαρχίας στη δημοσιονομική πολιτική τα τελευταία έτη, η Ελλάδα απειλήθηκε με σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας συνοδευόμενη από κατάρρευση της εμπιστοσύνης.
Χωρίς τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα, δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει και πάλι προοπτική ανάκαμψης της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης. Αντιθέτως, θα είχαν σημειωθεί πολύ δυσμενέστερες εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πρόγραμμα που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση, το οποίο αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ,αποτελεί εδραία βάση για θετικότερες οικονομικές προοπτικές.
Το πρόγραμμα βασίζεται σε ρεαλιστικές μακροοικονομικές υποθέσεις και περιλαμβάνει, εκτός από τις απαραίτητες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, μια πολύ αυστηρή και διεξοδική ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Μεσοπρόθεσμα, αυτός ο υγιής συνδυασμός διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επανόδου σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά θα συμβάλει στη στήριξη της απασχόλησης, στην αποκατάσταση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και στην καταπολέμηση των προβλημάτων ανταγωνιστικότητας που έχει συσσωρεύσει η Ελλάδα».