7 Ιουλίου 2010

Οπλισμός βρέθηκε σε προαύλιο χώρο της πρώην πρεσβείας του Ιράκ στο Ψυχικό

Οπλισμός βρέθηκε θαμμένος στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της πρεσβείας του Ιράκ στο Παλαιό Ψυχικό που λειτουργούσε μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια ως πρεσβεία. Ο οπλισμός βρέθηκε από αλλοδαπό υπάλληλο τεχνικής εταιρίας κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών ανακαίνισης στο κτίριο, το οποίο είναι ακατοίκητο και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Οπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για μια χειροβομβίδα χωρίς πυροδοτικό μηχανισμό, 454 γραμμάρια της εκρηκτικής ύλης TNT, 15 μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας, καθώς και τέσσερα γυάλινα φιαλίδια εκ των οποίων τα τρία περιέχουν άγνωστο υγρό.

    Ολα τα κατασχεθέντα εστάλησαν για εξέταση στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής.

Οπως είπε αρμόδιος αξιωματικός, τα ανευρεθέντα πιθανόν σχετίζονται με οπλισμό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες από τις αμερικανικές αρχές, υπήρχε στο υπόγειο της ιρακινής πρεσβείας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, γι΄αυτό και είχε γίνει μυστική επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Δίχτυ" το Μάρτιο του 2003, αλλά προφανώς δεν είχαν βρεθεί όλα όσα ανέφεραν οι πληροφορίες των Αμερικανών.

Ο ίδιος αξιωματικός, πάντως, δήλωσε ότι τα εκρηκτικά και τα άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν χθες το πρωί, δεν συνδέονται με τη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων, γι΄αυτό και με την υπόθεση ασχολείται η Ασφάλεια.

Από το γραφείο του πρέσβη της Δημοκρατίας του Ιράκ στην Αθήνα εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι "το σημερινό διπλωματικό και εγχώριο προσωπικό της πρεσβείας δεν έχει καμία σχέση ούτε γνώση για την ανακάλυψη παλιών εκρηκτικών τα οποία ήταν θαμμένα και βρέθηκαν από τα συνεργεία στον κήπο του κτιρίου" της πρεσβείας του Ιράκ.

    Η ανακοίνωση του Ιρακικού πρέσβη τονίζει ότι η πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ θέλει να διευκρινίσει τα εξής:

    "Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Ιράκ ανακαινίζει πλήρως το κτίριό της τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κτίριο αυτό δεν χρησιμοποιούνταν τα τρία τελευταία χρόνια.

    Τα εκρηκτικά που βρέθηκαν είναι παλιές εκρηκτικές ύλες τις οποίες ανακάλυψαν τα συνεργεία που εργάζονται στο κτίριο.

    Ο νέος πρέσβης της Δημοκρατίας του Ιράκ Μπουρχάν Τζαφ ενημερώθηκε για την ανακάλυψη και αμέσως έδωσε εντολή να ενημερωθούν οι ελληνικές αρχές. Ο πρέσβης ενδιαφέρθηκε κυρίως για την ασφάλεια των εργαζομένων στα συνεργεία ανακαίνισης του κτιρίου. 

    Το σημερινό διπλωματικό και εγχώριο προσωπικό της πρεσβείας δεν έχει καμία σχέση ή ιδέα για την ανακάλυψη των παλιών εκρηκτικών που ήταν θαμμένα και βρέθηκαν από τους εργάτες του συνεργείου στην πίσω πλευρά του κήπου του κτιρίου."

    Εγινε γνωστό σχετικά ότι τα τελευταία χρόνια ο πρέσβης του Ιράκ χρησιμοποιεί ενοικιαζόμενο κτίριο και τώρα γίνονται οι εργασίες ανακαίνισης στο παλιό κτίριο της πρεσβείας του Ιράκ για να επιστρέψουν εκεί οι διπλωματικές υπηρεσίες αυτής της χώρας.