7 Ιουλίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ κ. ΖΟΥΜΑ

Ο Σεβασμιωτατος Μητροπολιτης Ιωαννουπολεως κ.κ Σεραφειμ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΩΑΝΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΓΙΟΧΑΝΕΣΠΟΥΡΓΚ)

Η διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου στην Νότιο Αφρική έγινε αφορμή να βρίσκεται στην καθημερινή επικαιρότητα η Αφρικανική Ήπειρος, και φυσικά όχι μόνο οι φυσικές της ομορφιές, αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα των λαών της Αφρικής.

Σε συνάντηση που είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως Σεραφείμ με τους θρησκευτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Νοτίου Αφρικής κ. Ζούμα, τον Αντιπρόεδρο κ. Ματλέμα και Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, συζήτησαν τρόπους διατηρήσεως του πνεύματος της ενότητας και της κοινής δράσης που δημιούργησε ο ενθουσιασμός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου τόσο στην Νότιο Αφρική όσο και στην υπόλοιπη Αφρικανική Ήπειρο.

Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τα συγχαρητήρια του Αλεξανδρινού Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο,Πατριάχου  κ. Θεοδώρου στον Πρόεδρο της Χώρας κ. Ζούμα για την άψογη διοργάνωση αυτού του μεγάλου αθλητικού θεσμού και τον διαβεβαίωσε για τη καλή διάθεση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, να συνεργασθεί μέσα από τις Μητροπόλεις και τις Επισκοπές του Αλεξανδρινού Θρόνου με τις κατά τόπους Κυβερνήσεις των Αφρικανικών Κρατών και με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, της φτώχειας, των διαφόρων ασθενειών, όπως πρόληψη του έϊτς, της μαλάριας κι άλλων μολυσματικών ασθενειών, της ίσης ευκαιρίας παιδείας και βελτιώσεως του βοιωτικού επιπέδου των λαών της Αφρικής.

Κατά την τελευταία πολυήμερη ποιμαντική επίσκεψη του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου στην Νότιο Αφρική το Πάσχα, πρότεινε στην Κυβέρνηση τον συνδυασμό της διοργάνωσης αυτού του μεγάλου αθλητικού θεσμού με την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και της παγκόσμιας για μια κοινή δυναμική δράση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των λαών της Αφρικής κι ιδιαίτερα για την προστασία των δικαιωμάτων των άπορών και ορφανών παιδιών.

Στις παραμονές του τελικού αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, ο Πρόεδρος της Χώρας κ. Ζούμας θα προεδρεύσει έκτακτης Συνδιασκέψεως Κορυφής Αρχηγών Κρατών για να εξετάσουν νέες δυνατότητες για ίσες ευκαιρίες εκπαιδεύσεως των άπορων και ορφανών παιδιών που υπερβαίνουν τα εβδομήντα δύο εκατομμύρια, εκ των οποίων τα περισσότερα παιδιά ζουν στην Αφρικανική Ήπειρον.

Μια μικρή συμβολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στα κοινωνικά προβλήματα της Νοτίου Αφρικής κι ιδιαίτερα για την προστασία άπορων και ορφανών παδιών θα είναι το κτίσιμο  ορφανοτροφείου της Μητροπόλεως Ιωαννουπόλεως, μια σημαντική πρωτοβουλία που πρότεινε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος κατά την ποιμαντική του επίσκεψη στην Νότιο Αφρική. Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν μπορούν να απευθύνονται στο ιμέϊλ της Μητροπόλεωςstmark@mweb.co.za  ή στο φαξ 0027118809630 ή στο τηλέφωνο 0027118805680 ή στη ταχ. Διεύθυνση

GREEK ORTHODOX ARCHBISHOPRIC OF JOHANNESBURG, P.O. Box 1096, 2041, South Africa.

Με τις ευλογίες των Μακαριωτάτων Προκαθημένων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου και της Εκκλησίας της Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, για τον παραπάνω σκοπό έγιναν διάφορες εκδηλώσεις και εισφορές στην Κύπρο από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιεραποστολής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και την στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών για έκδοση ειδικού λαχνού που οι τυχεροί βρέθησαν στην Νότιο Αφρική για την παρακολούθηση αγώνων του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. Μεταξύ άλλων, η γνωστή Εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαϊδη, στη μνήμη των δημιουργών της εταιρείας μακαριστών Στέλιου και Γώγου, εισέφερε δέκα χιλιάδες ευρώ και η γνωστή Γυναικεία Οργάνωση ΠΟΓΟ πέντε χιλιάδες για να προστατευθούν ορφανά μικρά κοριτσάκια της Αφρικής. Η Ιερά Μητρόπολη Κιτίου συγκέντρωσε με τη διάθεση λαχνών στους Ιερούς Ναούς της περιφέρειας της δεκαέξι χιλιάδες ευρώ. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Το ορφανοτροφείο θα φέρει το όνομα «ΚΥΠΡΟΣ» στη μνήμη των Προέδρων της Κύπρου Εθνάρχη Μακαρίου, Κυπριανού και Παπαδοπούλου και θα λειτουργεί και ειδικό κέντρο για το θέμα της διαφώτισης των πραγματικών πτυχών του Κυπριακού Προβλήματος

ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ