15 Ιουλίου 2010

H Βρετανία είναι η καλύτερη χώρα για να... πεθάνεις, σύμφωνα με έρευνα

Τη λίστα με τις 40 καλύτερες χώρες για να αφήσεις την τελευταία σου πνοή παρουσίασε το Economist Intelligence Unit, «μετρώντας» δείκτες όπως η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι σχέσεις διαφάνειας ιατρού-ασθενή.


Πρώτη στη λίστα η Βρετανία και ακολουθούν η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται επίσης η Ιρλανδία, η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς.

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι αρκετές από τις πλέον ευημερούσες χώρες του πλανήτη δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά στον συγκεκριμένο... τομέα.
Η Δανία βρίσκεται στην 22η θέση και η Φινλανδία στην 28η, ενώ στην 40ή κατατάσσεται η Ινδία. Εξίσου κακές επιδόσεις σημειώνουν η Ουγκάντα, η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι ειδικοί συζήτησαν με τους επαγγελματίες στο χώρο της Υγείας σε 40 χώρες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα βασικότερα στοιχεία είναι η πρόσβαση στα φάρμακα και η κατάρτιση του προσωπικού.
Υπάρχει όμως και μια ακόμα παράμετρος: ακόμα και αν ένα σύστημα υγείας χρηματοδοτείται επαρκώς, πολύ σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οργανώσεις και άλλα δίκτυα εθελοντικής προσφοράς