17 Ιουλίου 2010

Ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις της Βενεζουέλας με την Κολομβία

Στο προσκήνιο επανέρχεται η κόντρα της Βενεζουέλας με την Κολομβία, μετά τις κατηγορίες της κολομβιανής κυβέρνησης ότι στο έδαφος της Βενεζουέλας βρίσκονται αριστεροί αντάρτες των FARC και του ELN.

Πριν από λίγες ημέρες ο απερχόμενος πρόεδρος της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε υποστήριξε ότι διαθέτει αποδείξεις ότι μέλη των FARC και του ELN (των δύο μαρξιστικών κολομβιανών οργάνωσεων ανταρτών) κρύβονται στη ζούγκλα της Βενεζουέλας.

«Εάν συνεχίσουν αυτή την παλαβομάρα, τις επόμενες ώρες θα διακόψω τις σχέσεις μας με την Κολομβία» ήταν η άμεση απάντηση του Τσάβες σε συνέντευξη Τύπου.
Μάλιστα, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, τόνισε ότι δεν θα παραστεί, στις 7 Αυγούστου, στην τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, τον οποίο κάλεσε να αποστασιοποιηθεί από τον απερχόμενο πρόεδρο Ουρίμπε.
Ο Σάντος ήταν υπουργός Άμυνας του Ουρίμπε το 2008.

Ο Τσάβες χαρακτήρισε τον Ουρίμπε «μαφιόζο και ικανό για τα πάντα» και τόνισε ότι η κυβέρνησή του δε θα παρασυρθεί από τις προκλήσεις.

Η κυβέρνηση Ουρίμπε αξίωσε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) για να εξεταστεί το θέμα της παρουσίας ανταρτών στο έδαφος της Βενεζουέλας.