7 Ιουλίου 2010

Εύσημα από την ΚομισιόνΣτο σωστό δρόμο κινείται το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας, σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση ακολουθεί την επίσκεψη που πραγματοποίησε η μικτή αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη χώρα μας από τις 14 εώς τις 17 Ιουλίου.Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνεται στην έκθεση, οι μακροοικονομικές εξελίξεις βρίσκονται σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένες με το σενάριο που περιγράφεται στο πρόγραμμα και τις προσδοκίες που υπάρχουν αν και επισημαίνεται ότι ο πληθωρισμός κυμαίνεται σε υψηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα.


Ειδικότερα στο θέμα του πληθωρισμού επισημαίνεται ότι οι προβολές στις τιμές θα πρέπει να επαναξιολογηθούν στο τέλος Ιουλίου με την ευκαιρία της πρώτης τριμηνιαίας εξέτασης, στο πλαίσιο της επιτήρησης. 

Επίσης, η δημοσιονομική σταθεροποίηση εμφανίζει πρόοδο, κάτι που αποδεικνύεται από την εφαρμογή όλων των δημοσιονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν μέχρι το Μάρτιο και από την υιοθέτηση των μέτρων σταθεροποίησης που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο.

Επισημαίνεται πάντως ότι τα κρατικά έσοδα κινούνται σχετικά κάτω από τους στόχους του προγράμματος, αλλά και ότι οι κρατικές δαπάνες έχουν μειωθεί περισσότερο από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Προστίθεται πως σε γενικές γραμμές η εκτέλεση του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου έχει οδηγήσει σε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 40% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει ωστόσο ότι οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση εξακολουθούν να είναι εμφανείς και απαιτούν τη συνέχιση μιας αυστηρής εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής με την έμφαση να δίνεται κυρίως στον τομέα της υγείας όπου, όπως αναφέρει η Επιτροπή, η πρόοδος είναι περιορισμένη, όπως και οι διαθέσιμες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώνεται σημαντική πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό τομέα όπως για παράδειγμα στην προετοιμασία του νόμου που αφορά τον προϋπολογισμό, τα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί για τη δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Επιπλέον αναφέρεται πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προετοιμασία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και επισημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις εργασίες σε ένα ευρύ φάσμα και άλλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όπως είναι η μεταρρύθμιση της κεντρικής κυβέρνησης και ο νόμος για τη διαφάνεια στις δημόσιες δαπάνες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος στην προετοιμασία του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης. 

Τέλος η Επιτροπή αναφέρει ότι η πρώτη τριμηνιαία επίσκεψη της αντιπροσωπείας Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, η εξέταση αυτή θα αποτελέσει την αποτίμηση της προόδου σε σχέση με τις απαιτήσεις που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και θα είναι η βάση για τις αποφάσεις που θα ληφθούν από το Eurogroup και το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την εκταμίευση της δεύτερη δόσης των δανείων προς την Ελλάδα.