6 Φεβρουαρίου 2015

«Όχι» της Αθήνας σε παράταση, επιμένει σε συμφωνία-γέφυρα



Αθήνα
Επιμένει η κυβέρνηση για συμφωνία-γέφυρα με τους ευρωπαίους εταίρους, μέχρι την τελική συμφωνία, απορρίπτοντας την πρόταση να υποβάλλει αίτημα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που της ασκούνται με αρχηγό το Βερολίνο εν όψει και του Eurogroup. Ενδεικτική του κλίματος που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα είναι και η δήλωση του Γ.Ντάισελμπλουμ ότι «δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρες», αν και η Κομισιόν προσπαθεί να κατεβάσει τους τόνους.

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης εν όψει του έκτακτου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά και του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου -στα οποία η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών- και οι προτάσεις που θα παρουσιάσει στους δανειστές εξετάστηκαν στη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και η χρηματοδότηση-γέφυρα, η οποία ναι μεν θα γίνει βάση προγράμματος, αλλά προγράμματος που θα συμφωνηθεί στη βάση των ελληνικών προτάσεων ξεκαθαρίζουν κυβερνητικές πηγές.

Όπως δήλωσε κυβερνητικός αξιωματουχος στο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που να κρατά σε ισχύ το τρέχον οικονομικό πρόγραμμα. Ο αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει συμφωνία-γέφυρα έως ότου παρουσιάσει συνολικό πρόγραμμα.

«Εμείς δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε συμφωνία που να μην αφορά σε ένα νέο πρόγραμμα», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση περιμένει σκληρή στάση από τους εταίρους της στο Eurogroup.

Για τις πιέσεις, άλλωστε, που θα ασκηθούν στην Αθήνα προϊδέασε και το EuroWοrking Group χθες, Πέμπτη, με τους εμπειρογνώμονες των 18 κρατών-μελών να προτρέπουν την Αθήνα, βλέποντας και τη στάση του Βερολίνου, να καταθέσει άμεσα αίτημα για παράταση του υφιστάμενου προγράμματος μέχρι να επιτευχθεί νέα συμφωνία με τους εταίρους. Επίσης ζήτησαν από την Αθήνα να καταθέσει κοστολογημένο σχέδιο, ώστε στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου να μπορούν να ληφθούν αποφάσεις για τα ζητήματα αυτά.

Ντάισελμπλουμ: Δεν εγκρίνουμε δάνεια-γέφυρα

Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν το αίτημα της Ελλάδας για συμφωνία βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος στήριξής της, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, δίνοντας σαφές στίγμα για το θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup.

«Δεν κάνουμε δάνεια - γέφυρες», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους στη Χάγη, όταν ρωτήθηκε για τα αιτήματα της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι σε ένα πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί ή θα παραταθεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο έκτακτο συμβούλιο Eurogroup που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη (11 Φεβρουαρίου), δήλωσε: «Θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες. Υποθέτω ότι πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι εάν η Ελλάδα θέλει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα, «ίσως να μπορέσουμε να μιλήσουμε για αυτό».
Κομισιόν: Θα εργαστούμε για αμοιβαία επωφελή λύση

Τους τόνους κατεβάζει η Κομισιόν με την εκπρόσωπο του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί να δηλώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τις ελληνικές Αρχές και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την επίτευξη αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας για την Ελλάδα και για την Ευρώπη στο σύνολό της».

Η Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωσε επίσης πως το έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα.

Πάντως κοινοτικές πηγές επανέλαβαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις είναι η παράταση του υπάρχοντος χρηματοδοτικού προγράμματος της Ελλάδας, μέσα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

«Αυτό, όμως, προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την Ελλάδα εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, το αργότερο» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

«Η Επιτροπή είναι απόλυτα δεσμευμένη στην παραμονή της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης» δήλωσαν πηγές της Επιτροπής. Όπως σημείωναν, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή σύγκλιση με την ελληνική κυβέρνηση. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως με την ενίσχυση των δυνατοτήτων της φορολογικής διοίκησης, μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής ασφάλειας και με τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Οι ίδιες πηγές της Επιτροπής εκτιμούσαν ότι «υπάρχει περιθώριο ελιγμών» εντός ενός πλαισίου και αξιόπιστης δέσμευσης για υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα βασίζονται σε πιο ανταγωνιστική οικονομία που θα μπορεί να προσελκύσει και να διευκολύνει τις επενδύσεις.

Τέλος, πηγές της Επιτροπής τόνιζαν ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος δεν είναι της παρούσης». Σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν θα έχει συμφωνηθεί σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική στήριξη της Ελλάδας, είναι πιθανό οι πιστωτές να εξετάσουν τους τρόπους για να ενισχύσουν περαιτέρω τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανέφεραν οι ίδιες πηγές και σημείωναν ότι οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου σχεδίου θα πρέπει να εξεταστούν.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάριζαν, πάντως πως ένα «κούρεμα», ή βήματα που θα συνεπάγονται άμεσες ζημιές για τα υπόλοιπα κράτη- μέλη της ΕΕ, «είναι ξεκάθαρα κόκκινη γραμμή».

Επιμένει στη συμφωνία-γέφυρα η κυβέρνηση

Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Στη σύσκεψη έγινε ενημέρωση για τον κύκλο επαφών που είχε ο υπουργός Οικονομικών με ευρωπαίους αξιωματούχους σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και Βερολίνο, αλλά και για τη συνάντηση που είχε σήμερα, Παρασκευή, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λια Μπούζις.

Επίσης, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης εν όψει του έκτακτου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά και του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, στο οποίο η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Οι πληροφορίες θέλουν αυτό ακριβώς το πρόγραμμα να συζητείται μεταξύ του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, ώστε ο «φάκελος» να είναι έτοιμος στα Eurogroup.

Η σπουδή της κυβέρνησης οφείλεται και στην αύξηση των ευρωπαϊκών πιέσεων, όπως κατέδειξε η στάση των εμπειρογνωμόνων των 18 κρατών-μελών της ευρωζώνης στο EuroWorking Group χθες (Πέμπτη), όπου αποφασίστηκε και η διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χαρακτηριστικά ότι χθες το EuroWorkingGroup «έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό» της χώρας, ζητώντας να αιτηθεί επισήμως παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα. Στη βάση αυτή ζήτησαν επίσης η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών που επισήμως θα κατατεθεί στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Ασφυκτικές γίνονται οι πιέσεις στην Ελλάδα από το Βερολίνο, που με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών καλεί την Αθήνα να παρουσιάσει το πρόγραμμά της στο έκτακτο Eurogroup.

Τα παραπάνω συμβαίνουν δεδομένης της κίνησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αυξάνοντας πρώτη την πολιτική πίεση για εύρεση λύσης στο ελληνικό θέμα, σταμάτησε να δέχεται ως εγγύηση ελληνικά ομόλογα προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες, με στελέχη της να ξεκαθαρίζουν ότι η κεντρική ευρωτράπεζα μπορεί να ξαναδέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
Newsroom ΔΟΛ