29 Μαρτίου 2015

Τα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβή του Airbus

Βερολίνο, Γερμανία
Λεπτομέρειες για τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο μοιραίο αεροπλάνο της Germanwings τα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβή του, δημοσιεύει η κυριακάτικη έκδοση της Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα που αναφέρει τι ακριβώς κατέγραψε το πρώτο μαύρο κουτί, ο κυβερνήτης  του Airbus A320 s ικέτευε τον συγκυβερνήτη να ανοίξει την «καταραμένη πόρτα» του πιλοτηρίου ενώ οι επιβάτες πίσω του ούρλιαζαν έντρομοι, λίγα λεπτά πριν από την τραγωδία.
Τα δεδομένα που ανακτήθηκαν από τα μαύρα κουτιά, έδειξαν ότι ο συγκυβερνήτης κλείδωσε την πόρτα του πιλοτηρίου μετά τη στιγμιαία έξοδο του κυβερνήτη από αυτό και στη συνέχεια έριξε το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις.
Σύμφωνα με την Bild am Sontag, που υποστηρίζει ότι άκουσε τις καταγραφές αυτές, στο πρώτο εικοσάλεπτο της πτήσης ακούγεται μια συνηθισμένη συνομιλία μεταξύ του κυβερνήτη Πάτρικ Σ. και του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς.
Ο πρώτος αναφέρει μάλιστα ότι δεν είχε τον χρόνο για να πάει στην τουαλέτα πριν από την απογείωση του αεροσκάφους από τη Βαρκελώνη.
Στις 10:27 το αεροπλάνο φτάνει στο προκαθορισμένο ύψος της πορείας του (περίπου 11.600 μέτρα) και ο κυβερνήτης ζητά από τον Λούμπιτς να ετοιμάσει τις διαδικασίες προσγείωσης στο Ντύσελντορφ. Ο συγκυβερνήτης του απαντά λακωνικά: «Ελπίζω» και «Θα δούμε». Αμέσως μετά, ο Λούμπιτς του λέει ότι «τώρα» μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Περνούν δύο λεπτά και ο κυβερνήτης λέει στον συγκυβερνήτη του να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους.
Ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη ενώ αυτός σηκώνεται και μια πόρτα που κλείνει: ο Πάτρικ Σ. έχει βγει από το πιλοτήριο και ο Αντρέας Λούμπιτς βρίσκεται μόνος.
Στις 10:29 «το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος», γράφει η Bild.
Στις 10:32 οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν, μάταια, με το Airbus. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει ένας συναγερμός.
Λίγο μετά ακούγεται ένας «δυνατός κρότος», σαν κάποιος να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. «Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα», παρακαλά ο Πάτρικ Σ. ενώ κάποιοι επιβάτες αρχίζουν να ουρλιάζουν.
Στις 10:35, νέοι «μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου», την οποία ο κυβερνήτης προσπάθησε προφανώς να σπάσει με το τσεκούρι.
Περνούν άλλα 90 δευτερόλεπτα και σημαίνει νέος συναγερμός. Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων.
Ο κυβερνήτης ουρλιάζει: «Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!»
Στις 10:38 ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του.
Γύρω στις 10:40 το Airbus αγγίζει το βουνό, ακούγονται κραυγές και μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.
Εν τω μεταξύ, μία νέα διάσταση στην υπόθεση της συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings που στοίχισε τη ζωή σε 150 άτομα, δίνει δημοσίευμα των New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται πηγές με γνώση της έρευνας, ο συγκυβερνήτης Αντρέας Λούμπιτς που πιστεύεται ότι έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις, είχε αναζητήσει θεραπεία για προβλήματα όρασης, τα οποία μπορεί να έθεταν σε κίνδυνο την καριέρα του.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα με την όρασή του ή πώς αυτό μπορεί να συνδεόταν με την ψυχολογική του κατάσταση.

Η αστυνομία βρήκε στο σπίτι του Λούμπιτς μεγάλη ποσότητα φαρμάκων για την αντιμετώπιση ψυχοσωματικών διαταραχών. Μάλιστα, οι ερευνητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ήταν ψυχοσωματικό και το πρόβλημα όρασης, αναφέρουν οι New York Times.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό