27 Μαρτίου 2015

Βαριές «καμπάνες» από το δικαστήριο για την απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας

Ποινές κάθειρξης από 31-38 χρόνια «μοίρασε» το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για τα «μαϊμού» επιδόματα από το ΙΚΑ Καλλιθέας, ενώ το δικαστήριο τους επέβαλες και χρηματικές ποινές από 120.000- 150.000 ευρώ.
Το δικαστήριο έδωσε αναστολή στην έφεση μόνο σε μία από τις πέντε κατηγορούμενες, καθώς είναι μητέρα δύο παιδιών ηλικίας 5 ετών και ο σύζυγός της που ήταν επίσης κατηγορούμενος, πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης.
Αναστολή στην έφεση δόθηκε και σε έναν κατηγορούμενο ο οποίος καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση και χρηματική αποζημίωση 60 χιλ. ευρώ, ενώ αθώα κρίθηκε η προϊσταμένη του τμήματος παροχών του ΙΚΑ Καλλιθέας.
Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση ήταν για πλαστογραφία, απάτη, εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ψευδή βεβαίωση σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Οι καταδικασθέντες γλύτωσαν τα ισόβια καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς. 
Το κατηγορητήριο
Οι κατηγορούμενοι φέρονται να δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση από το 2003-2012 και να χορηγούσαν σε συγγενείς και φίλους επιδόματα και παροχές που δε δικαιούνταν, ενώ χορηγούσαν ασφαλιστικές ενημερότητες ακόμα και σε πρόσωπα που δεν είχαν εργαστεί ούτε μία μέρα. Η απάτη αποκαλύφθηκε μετά από έλεγχο υπαλλήλου του πληροφοριακού συστήματος του ιδρύματος.
Το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση υπέρ του ΙΚΑ για ηθική βλάβη ύψους 2 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το Ιδρυμαπου θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια διεκδικεί αποζημίωση περίπου 11 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστη κι άλλα 5 εκατ. ευρώ για ηθική βλάβη.
Με την απόφαση του δικαστηρίου διατάχθηκε και η δήμευση των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στην κατοχή των καταδικασθέντων και είχαν κατασχεθεί στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμα αντικείμενα και ένα εκατ. ευρώ που βρέθηκε σε μετρητά.
Newsroom naftemporiki.gr